Екс-прем'єр України Павло Лазаренко та Міністерство юстиції США не встигли до виборів 31 березня домовитися про повернення понад 200 мільйонів доларів, заарештованих на його офшорних рахунках.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на документи, які має в своєму розпорядженні.

Зазначається, що до листопада 2018 року Лазаренко не відповідав на пропозиції американських правоохоронців щодо розподілу коштів. Потім він під різними приводами неодноразово просив суд подовжити термін на підготовку своїх пропозицій.

У лютому 2019-го відновили розгляд позову США щодо конфіскації. Суд розпорядився завершити допит учасників процесу до 29 березня. Американський Мін'юст наполягав, щоб усі юридичні процедури в Україні, необхідні для завершення судового процесу щодо конфіскації, зробили ще до виборів Президента.

Зокрема, йшлося про допит Олександра Лазаренка, сина прем’єра-втікача, котрий проживає в Україні. Він мав відбутися у Львові, де, за словами адвокатів, й мешкає Лазаренко-молодший. Однак останньої миті адвокати зажадали, щоб допит сина екс-прем'єра відбувся у США.

«Суд у своїй постанові від 27 березня пристав на побажання Олександра Лазаренка. Йому дали час подати документи на американську візу, щоби невдовзі допит відбувся у США. Син екс-прем'єра, так само як і двоє доньок Лазаренка, претендує на 150 мільйонів із арештованих рахунків офшорних компаній, заявляючи про свої права вимоги щодо цих рахунків», — пише агенція.

Однак, за словами слідчих США, «на всі їхні запитання про походження коштів на рахунках в Антигуа та Барбуда, у Литві, Швейцарії, Гернсі та Ліхтенштейні, вони відповідали «не знаю» і «не пам'ятаю».

Deutsche Welle припускає, що слідчим не вдасться повернути Україні гроші ні до президентських, ні до парламентських виборів восени 2019 року.

«Однак йдеться не лише про політично чутливе питання у рік виборів. Питання також у тому, чи взагалі вдасться повернути в Україну, якщо Лазаренко та США не укладуть зрештою мирову угоду. Наприклад, 67 мільйонів, що перебувають на рахунках банків в Антигуа та Барбуда, уряд цієї острівної країни у Карибському морі «вивів із поля досяжності обох сторін процесу до вирішення спору». Схожа ситуація в Гернсі та Ліхтенштейні, заявляють адвокати Павла Лазаренка», — наголошує DW.

Як повідомляв «Вголос», у США перенесли розгляд справи Лазаренка.

ІА "Вголос": НОВИНИ