Зростання цін на продукти харчування в Україні нинішнього року пов'язане з недостатнім урожаєм фруктів і овочів, а також зі збільшенням продовольчого експорту. Про це в інтерв'ю «5 каналу» повідомив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

«У нас було зростання на овочі, фрукти, бо в країні не було достатнього врожаю. Чому ще ціни піднялися? Бо ми почали бути країною експортером, почали наше продовольство продавати за кордон за валюту», – сказав він.

Прем'єр-міністр очікує поліпшення ситуації в 2018 році.

«Але важливо що зробити? Відновлювати потужність виробництва всередині країни. Тому я у 2018 рік, що стосується цін, дивлюся оптимістичніше, ніж це було в 2017 році», – сказав він.

Гройсман також зазначив, що на зростання цін на м'ясо, зокрема вплинула африканська чума свиней, внаслідок якої скоротилося поголів'я свиней.

«Але зараз ми бачимо зменшення ціни на свинину. А наше завдання в 2018 році – створити механізми нагромадження м'яса в країні. І ми можемо це зробити», – сказав Гройсман.

Як писав «Вголос», ціни на молоко та молочні продукти вже зросли на третину. За рік молоко підскочило у ціні на понад 30%. Лише від початку осені серед молочних продуктів найбільше подорожчало вершкове масло – плюс 3,5%, а це майже 5 грн. Молоко, сир та сметана зросли в ціні трохи більше, ніж на 2%.

Рівень інфляції в Україні уже перевищив прогнози Національного банку України. Прискорилося й зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки та м'ясну продукцію.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ