Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» розповів сімейний та дитячий психолог Роман Андрієвський.

«Підтримувати грудне вигодовування потрібно в першу чергу й тому, що це природній процес. В першу чергу тому, що це природній процес. Жодний штучний процес не є аналогом цього. Якщо з точки зору медицини все зрозуміло, то з точки зору психічного здоров’я про це говорять мало. Про оцю значимість контакту між матір’ю і дитиною знають не всі люди. Грудне вигодовування допомагає соціалізуватись дитині, а це має значення і у стосунках в колективі, і для створення своєї власної сім’ї. Воно закладає основи розвитку здорової особистості дитини», - пояснив він.

Первинне завдання батьків, в першу чергу – мами, це забезпечення бази, яка необхідна дитині на кожному етапі її розвитку:

«Наприклад, потреба їжі, потреба бути сухим, бути в теплі…Що стосується психологічних потреб, то це – безпека, комфорт, близькість, любов…Мама починає виконувати ці потреби з моменту зачаття. І саме материнські груди – це об’єкт зовнішнього світу, з яким немовля стикається вперше. Грудне вигодовування – це такий символічний аналог пуповини, якою була з’єднана мама з дитиною»

Загалом, двадцяте століття – це століття експериментів, не завжди позитивний для здоров’я немовлят.

«Двадцяте століття – це століття експериментів, в тому числі й у сфері педіатрії та дитячої психології. Наприклад, з’явилося дуже багато міфів. Як ось про те, що дитину треба готувати по графіку, а не тоді, коли дитина хоче. А також – що штучна суміш є кращою, ніж материнське молоко», - зазначив Андрієвський.

До слова, в європейських країнах, якщо годуючи жінка виходить на роботу, то там вона має можливість і відведений час для того, аби покормити немовля. Для цього навіть існують спеціальні кімнати. В Україні ж така практика наразі на початковому рівні.

Як відомо, в Україні стартував місяць грудного вигодовування.

Більше - у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ