Анапластична велика клітинна лімфома (ALCL) впливає на клітини імунної системи і може розвиватися навколо імпланта. Рак може вражати молочну залозу, шкіру або лімфатичні вузли.

«Згідно з даними на сьогоднішній день, жінки з грудними імплантами мають підвищений ризик розвитку ALCL в порівнянні з жінками без таких», – повідомляє CNN

Станом на 1 лютого 2017 року FDA отримало 359 повідомлень про можливі випадки раку молочної залози з імплантами. Але точне число випадків «як і раніше важко визначити через значні обмеження в загальносвітовий звітності та відсутності глобальних даних про продажі імплантів», – додало агентство.

У 2011 році FDA вперше підняло питання про можливість невеликого, але значного ризику розвитку раку після вставки грудних імплантів. Агентство звернулося до лікарів з метою дізнатися, чи помічали ті у жінок з грудними імплантами наступні симптоми: скупчення рідини, ущільнення навколо імплантів, а також набряки і почервоніння навколо стороннього тіла. Все це - симптоми раку.

Ця доповідь 6 років тому допомігла більше дізнатися про зв'язок між грудними імплантами і ALCL.

Більшість випадків раку виявлено у людей, які мали шорсткі поверхні імплантів, а не гладкі. За інформацією з 231 доповіді в FDA про імплантатах, 203 були з шорсткою поверхнею і 28 - з гладкою.

До сих пір більшість випадків ALCL описують як повільно зростаючі і піддаються лікуванню, якщо їх виявляють на ранній стадії.

За даними Американського товариства пластичних хірургів і Фонду пластичної хірургії, близько 10-11 мільйонів жінок у всьому світі мають грудні імпланти. Менш ніж у 10 пацієнток в рік діагностують ALCL, тобто 1 випадок на 300 тисяч жінок.

Грудні імплантати залишаються неймовірно популярними в США. До цієї косметичної процедури в 2016 році вдалися 290 467 разів, згідно з даними Американського товариства пластичних хірургів.

Жінки, які планують вставити грудні імпланти, повинні обговорити всі можливі ризики з хірургом і дізнатися про відмінності між гладкою і шорсткою поверхнями.

Жінки, які вже мають грудні імпланти, повинні стежити за ними і за будь-якими змінами. FDA рекомендує проходити мамографію згідно з рекомендаціями лікарів.

ІА "Вголос": НОВИНИ