Про це повідомляє ініціативна група «Першого грудня».

«Головною причиною такого рішення є той факт, що організація та проведення цього заходу у його нинішньому вигляді не відображають найважливішого — наміру відвертої розмови, реального порозуміння і конкретних справ для виправлення ситуації. Серйозну перешкоду для авторитетного і довірливого діалогу становить непрозорість підготовки, що ставить під сумнів чесність цілей», — йдеться у спільному коментарі учасників ініціативної групи «Першого грудня».

«Ми бачимо не форум рівних і представницьких співрозмовників, а технічну вправу з маніпуляцій. Справжній діалог — це не обмін порожніми словами, а зусилля висловлювати правду і тільки правду, на основі якої — творити порозуміння і вихід зі становища. У справжньому діалозі Президент рівний зі студентом, а опозиційний лідер з представником громадськості, — говорять відомі інтелектуали та суспільні діячі.

Вони підкреслили, що імітація «круглого столу» несумісна з гідністю і відповідальністю, які демонструє українське суспільство. Діалог, на який очікують громадяни України, призначений не для вимушеної формальності, а для розв’язання кризи.
Як відомо, ініціативна група «Першого грудня» виступала на підтримку діалогу з початку народного піднесення. Група залишається переконаною в необхідності предметної розмови між владою, опозиційними силами і громадянським суспільством. Головними ознаками такого діалогу мають бути відкритість, рівність сторін, довіра і гарантія домовленостей, що були б виражені у відповідній підготовці зустрічей, їхньому форматі, складі учасників та, серед іншого, прямому і нецензурованому інформаційному висвітленні національним телебаченням та радіо.

Без таких ознак щирості група «Першого грудня» не бачить ані сенсу, ані перспективи декоративних монологів. «Україні потрібен не сурогат, а серйозний діалог, якого досі немає», — підкреслили учасники групи, водночас зазначивши, що ініціативна група «Першого грудня» продовжуватиме зусилля, щоб такий діалог розпочався.

ІА "Вголос": НОВИНИ