Про це заявив у середу лідер політичної групи лібералів у ЄП бельгійський політик Гі Верховстадт, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

«Євросоюз потребує більшого, ніж спільну позицію щодо санкцій. Нам треба мати проактивну стратегію, щоб вивести відносини ЄС-Росія із нинішнього глухого кута та спонукати Росію розпочати поводитися відповідальніше», – заявив Верховстадт.

Він пояснив, що йдеться про стратегію «відносин на засадах умов», щоб «російські громадяни не страждали від санкцій, уведених проти режиму».

Тому європейські ліберали пропонують процес відновлення відносин з Росією, що базується на чотирьох основних питаннях.

Перше - візові заборони для російських офіційних осіб повинні продовжуватися, але росіяни не повинні бути жертвами санкцій.

Друге - економічна складова стратегії, полягає у тому, що можливості для інвестицій повинні бути відкритими за умови, що РФ дотримуватиметься міжнародного права та своїх зобов'язань у рамках ОБСЄ і Ради Європи.

Як наголошується, Росія повинна сприяти вирішенню «заморожених конфліктів» на сході Європи, а створення зони вільної торгівлі між Лісабоном і Владивостоком має бути «довготерміновою метою».

У частині безпеки європейські ліберали вимагають застосовувати щодо РФ усі механізми, щоб примусити її дотримуватися міжнародного права.

Четверта умова пов'язана із політичним процесом, який має спонукати Росію до виконання Європейської конвенції прав людини.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ