Про це повідомили у Львівській ОДА після обстеження робочою групою дамби на основному відстійнику інфільтратів у Грибовичах. 

«На попередньому засіданні ТЕБ і НС прийняли рішення про створення робочої групи для обстеження дамби і фільтратів-накопичувачів Львівського комунального підприємства «Збиранка». Відповідно, робоча група обстежила 2 та 5 лютого територію сміттєзвалища. У склад комісії входили представники Львівської ОДА, Департаменту Держархбудінспекції, органів місцевого самоврядування, комунального підприємства «Збиранка», Державної екологічної інспекції у Львівській області. На сьогоднішній день стан існуючої дамби, швидше всього, не відповідає існуючим будівельним нормам», – зазначив директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Руслан Гречаник.

Окрім того, він також додав, що чітко спостерігається відшаровування кромки дамби, тріщини, просочування інфільтрату.

Також Руслан Гречаник наголосив, що дамба збудована без спеціальних технічних матеріалів.

Відтак складений акт підписали усі представники  робочої групи і передали в обласну комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

«Як заявили представники міської ради, на будівництво дамби витратили 12 мільйонів гривень, доцільність витрачання коштів і якість виконання робіт перевірять. Основною метою засідань комісії ТЕБ і НС є встановлення дамби, яка б відповідала усім будівельним нормам, тобто вона б втримала інфільтрати у випадку їх накопичення понад норму. Якщо дамба зроблена неякісно і її прорве, то матимемо екологічну катастрофу, в першу чергу, забруднення поверхневих вод», – зазначив начальник Держкекоінспекції у Львівській області Микола Маланич.

Раніше, відповідаючи на питання журналістки російської студії «Deutsche Welle» про те, чому він за 10 років не вирішив проблему зі сміттям у Львові, Андрій Садовий заявив, що, по-перше, «всі живі, а це найголовніше».

Нагадаємо,  через пожежу на Грибовицькому сміттєзвалищі загинуло троє працівників ДСНС України. Тіло четвертого загиблого на сміттєзвалищі - еколога з ЛКП «Збиранка» не знайшли й досі.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ