Про це за підсумками зустрічі повідомила Гриневич, передає кореспондент «Укрінформу».

«Ми провели дуже конструктивний діалог і готові досягнути спільних домовленостей, які полягатимуть щонайменше на п'яти пунктах», – розповіла український міністр.

Так, за словами Гриневич, Україна дотримується всіх своїх міжнародних зобов'язань, у тому числі двосторонніх угод з Угорщиною з приводу того, що представники меншин в наших країнах можуть навчатися рідною мовою на всіх щаблях навчання, а також визнає важливість державної мови і необхідність розширення її вживання в навчальному процесі.

«Це означає, що ми мусимо збільшити кількість годин на навчання державною мовою. І коли діти  матимуть достатній рівень, поступово запроваджувати вивчення окремих предметів державною мовою поряд із вивченням частини предметів угорською мовою», – зазначила вона. 

Таку модель, за якою навчатимуться діти в угорських школах, буде вироблено в консультаціях з угорською громадою, пояснила Гриневич: «Ця модель буде представлена у вигляді інших нормативних актів, зокрема в законі про середню освіту, в навчальних планах для шкіл угорською мовою навчання, де буде визначено обсяг і предмети, а також у нових підручниках, підготовці вчителів».

За її словами, Україна зобов'язується до узгодження цієї моделі, а також до отримання висновку Венеційської комісії не робити жодних кроків у зміні системи навчання, що на сьогодні існує в угорських школах.

Перехідний період, який передбачений в законі, буде використано для напрацювання цієї моделі,  уточнила Гриневич.

Як вона зазначила, закон про освіту спрямований на те, щоб школярі могли засвоїти ключові компетентності, в тому числі оволодіння рідною мовою і державною мовою.

У свою чергу, очільник МЗС Павло Клімкін зазначив, що сьогоднішня зустріч була спрямована на те, щоб допомогти угорській громаді в Україні отримати більше шансів для реалізації.

Золтан Балог подякував за сьогоднішню зустріч.

«Я відчуваю, що ми надзвичайно конструктивно провели діалог. Я хотів би, щоб широкий загал України зрозумів те, що ми намагалися показати позицію угорців, які проживають в Україні. Те, що є добрим для громади України угорської національності, саме це є добрим для Угорщини. Надалі ми прагнемо продовжувати діалог у консенсусі і з угорською спільнотою. Ми готові до проведення  подальших перемовин щодо методів навчання, викладання і застосування цього закону», – сказав  Балог.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ