В пояснювальній записці до проекту закону Анатолій Гриценко констатує, що сьогодні розміри пенсій в разі втрати годувальника суттєво різняться за професійною ознакою та інших обставин. На цьому тлі нардеп відзначає певну невідповідність і несправедливість по відношенню до військовослужбовців при визначенні розміру пенсії в разі втрати годувальника.

За інформацією Гриценка, у разі смерті особи у період перебування на державній службі призначається пенсія у зв’язку з втратою годувальника на одного непрацездатного члена сім’ї у розмірі 70% суми заробітної плати померлого годувальника, двох і більше членів сім’ї – 90%.

Натомість, як інформує нардеп, стосовно військовослужбовців пенсії в разі втрати годувальника призначаються в менших розмірах.

Зокрема, членам сімей військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, які померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних при захисті Батьківщини, ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи або виконанні інших обов’язків військової служби (службових обов’язків), або внаслідок захворювання, пов'язаного з перебуванням на фронті, у партизанських загонах і з’єднаннях та підпільних організаціях і групах, визнаних такими законодавством України, ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи чи участю у бойових діях у мирний час - 40% заробітку годувальника на кожного непрацездатного члена сім’ї.

В таких же розмірах, незалежно від причини смерті годувальника, обчислюються пенсії членам сімей померлих інвалідів війни та членам сімей, до складу яких входять діти, які втратили обох батьків.

Гриценко наголошує, що такі норми є цілком несправедливими у стосунку до військовослужбовців, особливо коли мова йде про загибель військовослужбовця при виконанні службових обов’язків.

Тому законопроект опозиціонера має на меті підвищення розміру пенсій членам сімей військовослужбовців, які загинули (померли) при виконанні обов’язків військової служби.

ІА "Вголос": НОВИНИ