"Якщо вони ("Газпром" - ред.) кажуть, що ми крали, то росіянам треба запитати самих себе, що вони роблять з нашим туркменським газом? Тобто у мене складається враження, що росіяни несанкціоновано відбирають український туркменський газ", - заявив в інтерв'ю «Фразі» народний депутат України, член комитету ВРУ з питань ПЕК, ядерної політики і ядерної безпеки Олександр Гудима.

"Я вірю словам туркменського Президента, що Туркменія на кордоні Туркменія-Узбекистан повністю виконує свої зобов'язання перед Україною. А якщо на вході Україна-Росія виявляється, що немає того туркменського газу, а також російського, то тоді якісь дивні речі робляться, тому що він нікуди дітися не може. Я вважаю, що росіяни не тільки не додають Україні бодай би платою за транзит, і бодай би тими технологічними втратами... Ви чуєте, як звертається вже посол Німеччини в Україні пан Штюдеманн, який вже є шість років в Україні, і який знає ситуацію, і він же в інтерв'ю робить великі очі від того, як так росіяни хочуть, щоб Україна транзитувала їхній газ, нічого не отримувала як плату, і ще й спалювала 7 млрд. куб. м. свого власного газу, щоби російський газ отримали європейські споживачі. Та такого чуда ще ніхто не бачив! Я вважаю, що чим далі, тим більше людей, як в Україні, так і Європі, переконуються в цинізмі російської газової політики, не тільки щодо України, а щодо Європейського Союзу", - відзначив народний обранець.

На питання чи беремо ми газ з європейської транзитної труби, Олександр Гудима відповів: "Звичайно, що беремо! Але не їхній, а свій. Ну як ми не можемо брати свого законного туркменського газу?! Це ж усе з однієї й тієї самої труби. Є три джерела наповнення цієї труби: газ українського видобутку, газ туркменський, який йде через російську трубу, і російський газ, який нам належить, згідно міжурядових угод, як плата за транзит. Або хоча би до з'ясування стосунків, про що говорить українським прем'єр-міністр, шановні росіяни, так давайте українцям хоча би тих 7 млрд. куб. м. газу, які потрібні для роботи газокомпресорних станцій, що називається технологічними витратами для прокачування газу. Наприклад, якщо поставляти на вході Росія-Україна 100 млрд. куб. м. газу, то на виході ми отримуємо тільки 93 млрд. куб. м., бо 7 млрд. куб. м. газу втрачається або спалюється для того, щоб передати решту 93 млрд. куб. м. То як Україна може ще свій газ спалювати, щоб переправляти російський газ в Європу? Ну, ми ж не є нерозумна нація. Це неможливо, тому що у нас порушуються всі баланси. Тобто росіяни відбирають незаконно, або, якщо вони хочуть, то крадуть туркменський газ, не дають України хоча би технологічний газ, необхідний для поставок, і в результаті вони утворили конфліктну ситуацію для цілої Європи".

Відповідаючи на питання, яким є выхід із ситуації, що склалася, народний депутат запевнив, что вихід скоро будет знайдений. "Вихід скоро буде. Це є певна інерція. Сьогодні йдуть різдвяні свята в Україні. Це полегшує ситуацію. Але Європа вже зрозуміла... Скоро багато високопоставлених чиновників Європи і США сядуть за стіл переговорів. Політики повинні накласти мораторій на будь-які дії і почати консультації та переговори за участю незалежних європейських експертів. Я вважаю, що це рішення вже визріває", - сказав Олександр Гудима.

«Фраза»

ІА "Вголос": НОВИНИ