«Інформація про ймовірне підвищення Туркменістаном ціни за газ для Росії не має прямого стосунку до України. Усі ціни за газ будуть у межах своїм міждержавних угод. І якщо Туркменістан підписав угоду з Україною і визначив певну ціну за свій газ і об’єми цього газу, відповідно Туркменістан так і продаватиме газ Україні». Про це сьогодні, 13 січня, заявив народний депутат України, голова ЛОО УНП Олекса Гудима.

«Я думаю, що до поставок і ціни за туркменський газ в Україну підвищення Туркменістаном ціни за газ для Росії не матиме відношення. Це виключно внутрішні питання Туркменістану та Російської Федерації. Росія не потребує туркменського газу для того, аби продавати його Україні. Просто Росія, як монополіст, хоче дешево купити туркменський газ, а потім експортувати його до Європейського Союзу», — зазначив О. Гудима.

«У плани Росії взагалі входить викупити весь об’єм туркменського газу – адже Туркменістан, крім Росії, на жаль, на має іншого шляху реалізації. Ми вже понад місяць чуємо про те, що Туркменістан вже неодноразово ставив питання про підвищення ціни за свій газ для Росії. Адже ціна за туркменський газ для Росії і направду є смішною – мова йде про 40 доларів за 1 000 кубометрів. Туркменістан ставить свої умови, бо він більше не має альтернативи, куди свій газ подіти», — резюмував нардеп.

Як повідомила російська газета «Вєдомости» з посиланням на джерела, близькі до «Газпрому», президент Туркменістану Сапармурат Ніязов на запланованій 22 січня цього року зустрічі з президентом Росії Владіміром Путіним має намір розглянути питання про підвищення ціни туркменського газу до 85 доларів за 1000 кубометрів.

У посольстві Туркменістану в Москві, як повідомляють «Вєдомости», вважають, що ціна для Росії на законтрактований туркменський газ до кінця поки що не визначена: «Туркменія може продати «Газекспорту» в І кварталі 2006 року половину законтрактованих об’ємів газу за ціною 65 доларів за 1000 кубометрів, а про ціну решти 15 мільярдів кубометрів пропонувалося домовитись додатково».

Приблизно саме зазначений вище об’єм туркменського газу посередник «РосУкрЕнерго» має намір продати в Україну за ціною 95 доларів за 1000 кубометрів на російсько-українському кордоні. Аналітики вважають, що у випадку підвищення ціни Туркменістаном, подібні постачання стануть рентабельними тільки тоді, коли ціна газу для України зросте до 105-110 доларів за 1000 кубометрів.

ЗІК

ІА "Вголос": НОВИНИ