Для аналізу було обрану спільноту «Нерухомість у Львові» у соціальній мережі «Facebook», де пошукувачі та власники житла подають оголошення, гарантуючи відсутність жодних посередницьких послуг.

Отож спочатку про тих, хто має «вільну» площу. Власників такого житла можна поділити на дві категорії: ті, хто вимушений позбутися комфорту і терпіти квартиранта у власному помешканні, або ж такі, що здають свою квартиру і прагнуть «напхати» в кожну кімнату по кілька орендарів, щоб отримати більшу суму за оренду.

Одна сім’я, наприклад, декларує: «Хочу взяти на квартиру. Живу з чоловіком та донькою, потрібні гроші, бо донька поступає. Є вільна кімната. У квартирі є туалет, ванна, кухня, пральна машина і т. д. У кімнаті є 2-спальне ліжко, письмовий стіл, тумбочка, велика шафа, 3 крісла. Є Інтернет (вай-фай). Є все, що потрібне для проживання».

Інше схоже оголошення: «Кімната ізольована в 3-кімнатній квартирі закривається на ключ, Інтернет, ТБ-кабельне, індивід. опалення, вода цілодобово, душова. Зручне добирання до центру міста. В інших кімнатах проживають хлопці студенти. Ціна 2400 грн за місяць з комунальними. Може бути для двох хлопців. Меблі радянські, без пралки».

Сподіваючись отримати кількасот гривень до свого бюджету, до такого бізнесу-виживання вдаються навіть власники однокімнатних квартир. «Візьму дівчину на підселення в однокімнатну квартиру. Квартира з усіма необхідними для проживання умовами. Шевченківський район, до центру їхати 15-20 хв. Оплата 850 грн + КП. Стан видно на фото, якщо виникають запитання – дзвоніть, питайте».

Серед пропозицій від орендодавців є різні помешкання: від скромних до «все включено». Як-от: «Шукаю дівчину на підселення в будинок із сучасними побутовими умовами all inclusive. У будинку 3 спальні, 2 санвузли, уся необхідна техніка. Район вулиці Личаківської. Оплата 3000. Маклерів прошу не турбувати»

Щоб здешевити свою оренду, власники житла також пробують максимально заповнити вільні метри та кімнати у квартирі. Мовляв, тісно, але дешево й тепло. Прикладом цього є оголошення: «Шукаємо на підселення 1 хлопця, порядного, на квартиру. Є тепла/холодна вода, душ, ванна, туалет окремо, кухня, мікрохвильова піч – усе, що треба для кухні. Також є Інтернет, телевізор, диван, квартира недалеко від центру, 10-15 хвилин пішки. Стрийський ринок, район спокійний. Ціна квартири 2 тис. + КП. Приблизно по 670 з людини і комунальні ділимо на 3-х».

Маклери можуть відпочивати

Вибираючи квартиру для оренди, люди намагаються об’єднуватися або ж шукають приміщення для підселення, щоб зменшити свої видатки. І, звичайно, більшість пошукувачів квартир прагне без допомоги маклерів знайти безпосередніх власників житла, яке здають: «Дві дівчини винаймуть квартиру в господаря на довгий термін. Ми працюємо в Інтернеті, не студенти, 21 та 24 роки. Побажання до житла мінімальні – Інтернет, гаряча вода, (бажано) два спальні місця, необхідні меблі, стіни, двері, вікна, стеля. Район не має значення, хоча, якщо до центру буде не більше ніж 40 хв. пішки, було б файно. Просимо ріелторів/маклерів/агентства нерухомості: не витрачайте ваш та наш час».

Часто потенційні орендарі акцентують увагу навіть на тому, що не хочуть мати жодних справ із посередниками: «Винайму в довготривалу оренду житло. Добрий житловий стан, сучасні меблі, пралка, Інтернет. Розгляну пропозиції і квартир, і будинків, і співоренди. Порядність й оплату гарантую. Спілкуюся виключно і принципово з власниками. Маклери можуть відпочивати».

Заможніші орендарі хочуть комфортних умов і відразу озвучують ціну, яку готові платити за зручне розташування і побутовий сервіс. «Студент з Німеччини, 23 роки, шукає квартиру або кімнату до 4000 грн, не далі ніж 5 км від вулиці Богомольця. Потрібні нормальні житлові й побутові умови. Українською не володіє, англійська, німецька. Орендувати до середини вересня-жовтня».

Нарешті про політику, яка в теперішніх умовах є і у сфері нерухомості. Відомо, що чимало переселенців зі Сходу України намагається влаштувати свій побут у Львові. Багатьом тут подобається, але купити житло далеко не всім до снаги. Однак вони вдаються до незначних хитрощів.

Щоб оголошення орендарів зі Сходу було привабливим, не забувають у ньому наголосити, що вони повністю проукраїнські: «Порядна родина, мати й донька з Харкова, 64 та 26 років, та дві стерилізовані, дуже охайні тваринки – великий кіт та маленький привітний песик, які не пахнуть і не псують меблів, – винаймуть 2-3-кімнатну квартиру або 2-3-кімнатний будиночок у Львові або приміських районах на довгий термін. Необхідно – Інтернет, гаряча вода, свій санвузол у приміщенні. Бажано ремонт, холодильник та пральна машина. Можлива відсутність меблів, побутових пристроїв. Не сепаратисти».

Словом, жити в Україні стало значно дорожче. Звичайно, за місяць-два житлово-комунальні проблеми не стануть катастрофою для українців, але вже наприкінці року ми всі сповна відчуємо життя по-новому з новими тарифами на енергоресурси.

Юрій Боруцький, «Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ