У Бродівському районі Львівської області у неділю, 23 лютого, польська делегація та представники влади Львівщини вшанували жителів села Гута Пеняцька, яких було вбито у Другій світовій війні.

Про це з місця події повідомляє кореспондент ІА «Вголос».

Українську делегацію на вшануванні жертв Гути Пеняцької очолив заступник Іван Собко.

З польської сторони приїхали держсекретар канцелярії Президента Республіки Польща Анджея Дуди Адам Квятковський. На вшануванні зачитали лист від президента Польщі. Так, поляки вкотре наполягли, що до розправи над мирними мешканцями Гути Пеняцької причетні й «українські націоналісти».

«Українські солдати на службі у німців та націоналісти знищили близько тисячі осіб. Це була акція із »зачистки польського етнічного населення«, - йшлося у зверненні Дуди.

Проте далі поляки наголосили, що зараз »поляки та українців мають спільні виклики та загрози".

Поруч із місцем вшанування жертв Другої світової війни розмістили стенд, де трьома мовами – українською, англійською та польською, йшлось про правдиву історію знищення Гути Пеняцької:

«За словами старожилів, у часи Другої світової війни у Гуті Пеняцькій було організовано добре озброєну польську боївку, яка здійснювала напади на українців із довколишніх сіл. Зокрема, добре відомими є факти жорстокого вбивства директора Ясенівської школи Івана Вавріна та його дружини, а також пароха з Ясенова отця Мартина Балюти. На початку 1944 року Гута Пеняцька стала базою і для червоних партизанів, які орудували у цій місцевості. У лютому 1944 року після чергових диверсійних акцій, які здійснили польські бойовики разом з червоними партизанами, німецьке командування надіслало розвідувальний патруль у терени поблизу Гути Пеняцької. Двоє німецьких військовослужбовців були захоплені польськими бойовиками та жорстоко закатовані. Німецькі нацисти спланували відплатну каральну акцію. 28 лютого 1944 року німецькі підрозділи зайшли у село та спалили хати разом з тими цивільними мешканцями, які не встигли чи не захотіли покидати рідні домівки. Варто наголосити, що довідавшись про каральну акцію червоні партизани та члени польської боївки покинули село, залишивши цивільних мешканців напризволяще. Станом на сьогодні невідома достеменна кількість загиблих і закатованих німецькими нацистами мешканців Гути Пеняцької, а також точне місце знаходження могил, у яких вони були поховані. Для визначення реальної цифри загиблих, необхідно провести пошуково-археологічні дослідження».

ІА "Вголос": НОВИНИ