Осквернення цього монумента у серпні 2014 року було одним з епзодів російських провокацій у Польщі, на які Кремль виділив близько 100 тисяч євро.

Завдяки зламу листування Усовського, вдалося з'ясувати, що на початку 2017 року він знову планував зустріч зі своїми польськими «партнерами» для організації нових провокацій. Щоб зірвати ці провокації, активісти UCA і волонтери міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm превентивно виклали у відкритий доступ листування Усовського з польськими націоналістими з обговоренням акцій біля пам’ятника в Грушовичах. Викриті факти мали широкий інформаційний резонанс в українській та польській пресі, що зірвало чи відтермінувало низку провокацій Москви.

Також наголошують, що провокації в Польщі планувалися людьми з оточення помічника президента РФ Владислава Суркова і керівника Інституту країн СНД, депутата Держдуми РФ Костянтина Затуліна, чия діяльність щедро оплачується «Газпромом». Після розкриття Усовського Москва не відмовилася від своїх планів внесення розбрату в українсько-польські стосунки.

Як уже писав Вголос, активісти та представники польських націоналістичних організацій розібрали на кладовищі села Грушовичі поблизу Перемишля надгробний пам'ятник воякам УПА, який до цього вже плюндрували вандали.

Між тим, історик Володимир В'ятрович зазначив, що у Польщі роковини операції «Вісла» відзначають продовженням злочинів, вчинених комуністами.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ