Свято Геловін щороку відзначають напередодні Дня усіх святих — 31 жовтня.

Зараз воно вже втратило своє релігійне значення та стало приводом повеселитись у різноманітних костюмах, зазначає «Оглядач».

Насправді Геловін походить від стародавніх кельтів Шотландії та Ірландії. Його головний символ — так званий Світильник Джека, який роблять із гарбуза. На ньому вирізують зловісну посмішку та ставлять усередину свічку.

Історія свята

Святом Геловіну кельти відзначали початок зими і прихід довгої ночі наприкінці жовтня. Вони вірили, що цього дня відчинялися двері в потойбічний світ і різна нечисть могла безперешкодно розгулювати по землі.

Традиційні кольори свята були чорний, який символізував ніч, і помаранчевий, який означав урожай.

У IX столітті на сучасну територію Великої Британії прийшло християнство і 1 листопада стали відзначати День усіх святих, але при цьому язичницькі традиції багато в чому зберегли.

Традиції свята

У цю ніч прийнято одягатися у костюми нечистої сили та влаштовувати маскаради. Обов'язковий атрибут Геловіну — обряд Trik or trak (збиток чи подарунок). Діти стукають у будинки з цими словами й якщо ви не почастуєте їх солодощами, то отримаєте безліч неприємних сюрпризів.

В Україні Геловін із кожним роком стає все популярнішим. Діти починають ходити по домівках і просити солодощі, а дорослі влаштовують усе більше вечірок.

ІА "Вголос": НОВИНИ