Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

Під час заходу лікарі розглянули проблеми, з якими стикаються медики під час надання хірургічної допомоги пораненим, а також поділилися досягненнями на етапах медичної евакуації, спеціалізованого лікування та реабілітації військових. Окремо медики зупинилися на вогнепальних ураженнях кінцівок і сучасних хірургічних тактиках, що їх застосовують безпосередньо у воєнно-польовій хірургії.

Як зазначив начальник військово-медичного клінічного центру Західного регіону, полковник Іван Гайда, незважаючи на те, що Львівщина перебуває в глибокому тилу, кадрові медичні працівники регіону разом з колегами з числа цивільних спеціалістів беруть участь у рятуванні поранених бійців на Сході України.

«Лікарі нашого військового мобільного госпіталю, який розгорнуто за 45 км від Донецька, надають медичну допомогу пораненим військовим. І вчорашній приклад роботи лікарів під Мар’їнкою ще раз показав, що завдяки скоординованим та узгодженим діям лікарського складу напружену ситуацію вдалося швидко розв’язати. І всіх потерпілих було скеровано до медичних установ Дніпропетровська», – підкреслив Іван Гайда.

Він також сказав, що сьогодні як ніколи цивільна та військова медицина об’єднані між собою. Адже всі лікарі виконують одну справу – рятують та повертають у стрій наших бійців та цивільних громадян.

Своєю чергою, доктор медичних наук, завідувач кафедри загальної хірургії Львівського національного університету ім. Данила Галицького Віктор Андрющенко акцентував увагу на тому, що сучасна зброя вимагає від медичної служби нових підходів у лікуванні.

«Якщо порівняти сучасну бойову зброю з тією, яку використовували військові в Афганістані, то вона завдає серйозніші тілесні ушкодження. На перший план виходить мінно-вибухова травма. Далі йдуть відкриті рани, тупі травми живота, грудної клітки, ураження кінцівок. З деякими травмами наші молоді й навіть уже досвідчені хірурги стикаються вперше. Однак усі вони вчаться і показують професійний рівень у лікуванні таких травм», – зазначив професор.

Водночас він сказав, що бійцям і досі бракує достатньої кількості натовських аптечок, сучасних джгутів, кровоспинних препаратів.

«Ми й досі інколи користуємося старими джгутами. Бійцям бракує сучасних аптечок. Не вистачає кровоспинних препаратів», – підкреслив Віктор Андрющенко.

Окрім цього, професор додав, що схеми транспортування поранених за допомогою військової техніки – реанімобілів, гелікоптерів – працюють безперебійно.

Під час конференції лікарі також приділили увагу сучасній обробці ран, ультразвуковій кавітації та іншим сучасним методам лікування.

Як писав «Вголос», за останню добу в боях, включно з Мар’їнкою, Україна втратила 5 воїнів, 39 бійців поранено.

ІА "Вголос": НОВИНИ