[media=143183,143184,143185,143186,143187,143188,143189,143190] 

«Рівно 68 років тому загинув у бою Головнокомандувача УПА Роман Шухевич. Його постать є настільки сильною, що лякала не лише радянський режим, а й досі, уже більш як півстоліття по загибелі Генерала, лишається викликом для ворогів України. Тому саме 5 березня, у цю пам’ятну дату, хмельницькі свободівці власноруч прикрасили центр нашого славного місто саме червоно-чорними стягами. Зараз, коли продовжується російсько-українська війна, ми маємо пам’ятати таких легендарних українців та брати приклад, захищаючи нашу державу від зовнішніх та внутрішніх ворогів», - прокоментував депутат Хмельницької міської ради від ВО «Свобода» Віталій Діденко.

Як відомо, 5 березня 1950 року, головний командир УПА Роман Шухевич прийняв свій останній бій за волю України.

Свідомо залишившись на окупованій Москвою території, аби поруч зі своїми вояками продовжувати безкомпромісну боротьбу за національну свободу, генерал Чупринка чудово розумів на що йде.
Але Нація та Батьківщина стояли для нього незрівнянно вище за власне життя.

Врешті, після років безуспішного полювання окупанти вийшли на слід командира українського підпілля. Холодного весняного ранку 1950 майже тисяча сталінських псів оточили будинок генерала в Білогорщі. Йому було запропоновано здатися. Роман Шухевич категорично відмовився. 

«Краще вмерти стоячи, ніж жити на колінах» — саме такий вибір у боротьбі із антиукраїнською тоталітарною системою зробив головний командир УПА 5 березня 1950 року. Генерал вирішив піти з життя нескореним та непереможеним, як і належать справжньому Велету Духу.

Під час нерівного бою проти окупантів Роман Шухевич встиг застрелити офіцера НКВС Ровенка. Після цього, аби не потрапити живим в руки ворога, він випустив собі кулю в скроню. Так відійшов у вічність один з найвеличніших українців усіх часів. 

Нагадаємо, учора, 4 березня, близько 1,5 тисячі націоналістів пройшли урочистою ходою Львовом. Марш приурочили 68-ій річниці з дня героїчної загибелі головного командира УПА в нерівному бою проти окупантів.

Командир Національної дружини м. Львова Микола Галась зазначив: цим маршем націоналісти не лише вшановують Героя України Романа Шухевича, а й вирішили показати, що у міськраді Львова вчинили неправильно, не прийнявши ухвалу про червоно-чорний прапор.

Хода стартувала від будівлі Львівської міської ради, біля якої націоналісти розмістили «стовп ганьби», та завершилась біля пам’ятника Степанові Бандері на площі Кропивницького.

ІА "Вголос": НОВИНИ