Про це йдеться у розслідуванні програми «Наші гроші з Денисом Бигусом».

Розпорядження про надання охорони Холодницькому підписав президент Петро Порошенко 19 листопада 2016 року. На думку журналістів, це рішення ухвалено незаконно, адже президент не має права надавати охорону УДО заступнику генпрокурора.

Холодницький повідомив журналістам, що звернувся до генпрокурора та Адміністрації президента з проханням про держохорону через спробу підпалу дверей його квартири 2016 року. Однак, про це раніше ніде не повідомлялося.

Посада Холодницького не передбачає автоматичне забезпечення охороною коштом держбюджету. У випадку загрози життю антикорупційного прокурора охороняти його мала поліція.

«Заступник генерального прокурора України - керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури не входить до тих осіб, які можуть бути забезпечені охороною УДО на підставі розпорядження президента України», - пояснив юрист Володимир Харечко.

У держохороні на прохання назвати пункт законодавства, яке дозволяло б Петру Порошенку захищати Холодницького, не відповіли.

Нагадаємо, кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів 26 липня відмовилася звільнити Назара Холодницького з посади керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Йому винесли лише догану.

Після цього керівник САП написав заяву на відпустку - на півтора місяці.

Згодом стало відомо, що Назар Холодницький, який пішов у відпустку до 13 вересня після скандалу, отримав 456 тисяч 780 гривень відпускних.

Що цікаво, після догани заробітна плата Назара Холодницкого за липень збільшилася на 6 тис. гривень і склала 180 292 гривні.

Під час прослуховування кабінету керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури Назара Холодницького детективи НАБУ виявили факти тиску на прокурорів та суддів, а також зливу інформації про обшуки.

Директор НАБУ Артем Ситник заявив, що розслідування щодо Холодницького ініціювали після підтвердження інформації про перешкоджання керівництва САП розслідуванню справи проти мера Одеси Геннадія Труханова. Керівник ж Спеціалізованої антикорупційної прокуратури заявив, що жодного разу не спілкувався з міським головою Одеси Геннадієм Трухановим.

Раніше Холодницький підтвердив інформацію про виявлення у своєму кабінеті пристрою, схожого на «жучок» для прослуховування. Він також сказав, що записи, які приховано велися у його кабінеті, можуть бути використані для спекуляцій проти нього.

ІА "Вголос": НОВИНИ