Про це Назар Холодницький сказав на спільній з керівником Національного антикорупційного бюро Артемом Ситником прес-конференції, – пише УНІАН.

«Перше питання, за яке ми найбільше переживаємо, це створення та початок функціонування Антикорупційного суду, адже приклади, які є у світі, підтверджують, що цей суд потрібен. Я не є таким оптимістом, як Артем Сергійович (Ситник), і бачу темпи голосування закону та обговорення. І знаючи українські реалії, я боюсь, що цей суд не зможе запрацювати у 2018 році, на жаль», – заявив Холодницький.

«Я бачу це по конкурсній системі. Конкурси в Антикорупційний суд, напевно, будуть більш складними, ніж в Антикорупційну прокуратуру, де за наслідками третього етапу конкурсу ми із 300 осіб лише обрали чотирьох. Уявіть, яка буде ситуація з обранням суддів. Це час, якого в нас немає», – сказав керівник САП.

За його словами, цей суд потрібен, і він потрібен «не сьогодні, а вчора».

Нагадаємо, що 22 грудня 2017 року президент України Петро Порошенко вніс до парламенту проект закону про Вищий антикорупційний суд. Також глава держави зареєстрував у ВР проект закону про внесення змін до закону «Про судоустрій і статус суддів» у зв'язку з ухваленням закону «Про Вищий антикорупційний суд». Обидва законопроекти визначені як невідкладні.

Раніше низка міжнародних партнерів України виступили з жорсткими вимогами до Києва через президентський законопроект.

16 січня директор Світового банку надіслала до Верховної ради та Адміністрації Президента листа, в якому попередила про неприпустимість ухвалення законопроекту про Антикорупційний суд у редакції запропонованій Порошенком.

Такої думки також дотримується і секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт. Він зазначив, що до роботи над змінами до законопроекту також варто долучити представників МВФ та Світового банку, тобто інституцій, від яких Україна сподівається отримати фінансування, і які вже висунули свої умови.

Українську владу розкритикував і Євросоюз через те, що Президент подав законопроект про Антикорупційний суд (АКС), який суперечить обіцянкам Києва та рекомендаціям Венеціанської комісії.

Також Міжнародний валютний фонд зробив «9 системних зауважень» про те, чому президентський законопроект про Антикорупційний суд не дозволить створити суд, який користувався би довірою в Україні та за кордоном.

Як відомо, створення Антикорупційного суду є однією з ключових умов для відновлення співпраці України з МВФ. Також через це не може бути підписана домовленість про нову програму макрофінансової допомоги ЄС для України. Вартість цієї програми може сягнути 2 млрд євро.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ