Про це написав у Facebook голова Закарпатської обласної держадміністрації Геннадій Москаль. 

«Особу організатора теж встановлено – це мешканець Придністров'я, який одразу після злочину втік додому. За нашою інформацією, він співробітник МГБ (міністерства держбезпеки) Придністров'я», – йдеться у повідомленні.

Москаль відзначив, що з огляду на статус цієї території, організатор підпалів недосяжний для українського правосуддя. Однак, наголосив губернатор, ні в кого немає жодних сумнівів, що за другим підпалом офісу ТУКЗ стоїть ФСБ Росії (так само, як і за першим підпалом у ніч на 4 лютого, який скоїли громадяни Польщі, члени праворадикальної проросійської організації «Фаланга»).

За його словами, російські спецслужби намагалися підключити для підпалу офісу ТУКЗ місцевих «активістів», і тільки після того, як це не вдалося, задіяли виконавців з інших областей.

«Особисто в мене немає сумнівів, що москальські спецслужби й далі влаштовуватимуть різні провокації, щоб спробувати розсварити українців і угорців і розхитати Закарпаття на міжетнічному ґрунті. Так ось, як справжній Москаль заявляю – нічого у вас не вийде! Хрін вам у рило, а не «Донбаський сценарій» на Закарпатті!», – написав губернатор Закарпаття.

Нагадаємо, у справі про підпали Товариства угорської культури в Ужгороді затримано п'ять осіб, ще один підозрюваний перебуває у розшуку.

Нагадаємо, 4 лютого підпал намагалися скоїти двоє осіб: Адріан Марглевський (Adrian Marglewski) 01.04.1996 р.н., мешканець м. Краків, та Томаш Рафал Шимков'як (Tomasz Rafal Szimkowiak). Польські ЗМІ також наводять ім'я третього затриманого польською спецслужбою – Міхал П.

Зловмисники кинули пляшку із запальною сумішшю у вікно будівлі спілки угорців 4 лютого. Згодом очільник Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявив, що спробу підпалу здійснили двоє поляків-членів праворадикальної організації «Фаланга».

Згодом, у ніч 27 лютого, на офіс організації закарпатських угорців КМКС напали вдруге. МЗС Угорщини через інцидент викликало українського посла в Будапешті. Українські посадовці засудили підпал спілки угорців та натякнули на замовників.

Разом з тим, польське Агентство внутрішньої безпеки затримало громадян Польщі, які можуть бути ймовірними винуватцями пожежі 4 лютого.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ