Сьогодні в українському суспільстві є два види злочинів, що вимагають винесення смертних вироків - навмисне вбивство й торгівля наркотиками, вважає один з лідерів Народно-демократичної партій (НДП), лідер ХДПУ Віталій Журавський, пише ForUm.

За його словами, винесення смертних вироків за навмисне вбивство та торгівлю наркотиками відновлять „соціальну справедливість і стануть засобом залякування і стримування потенційних злочинців. Суспільство, що не вміє себе захистити - не має майбутнього”.

„Мало хто буде проти застосування страти за навмисне вбивство. А той, хто візьме на себе обов'язок ознайомитися з масштабом наркоторгівлі в Україні, особливо в невеликих містах, не стане заперечувати проти застосування найжорстокіших заходів до розповсюджувачів наркотиків. І не потрібно говорити про занадто високі моральні принципи, потрібно просто мати совість і називати речі своїми іменами”, - заявляє Журавський.

Журавський також відзначає, що супротивники страти аргументують свою позицію можливістю судових помилок.

„Але це вже інша проблема - удосконалення судової системи давно назріло. І однієї з основних, є завдання створення суду присяжних, що дозволить виносити справедливі судові рішення”, - підкреслює він.

За словами Журавського, система покарань покликана стримувати громадське життя в певних рамках, примушуючи людей дотримуватися прийнятих правил поведінки.

„Важливим є виставити „крайні” межі дозволеної поведінки. Тяжкий злочин - тяжке покарання. Під „тяжким” повинно розумітися злочин найнебезпечніший за своїми соціальними наслідками”, - підкреслює Журавський, пишуть „Українські новини”.

18 грудня ХДПУ, Демократична партія, Народно-демократична партія й Християнсько-ліберальна партія домовилися створити Блок народно-демократичних партій на вибори до Верховної Ради.

НДП була зареєстрована 30 травня 1996 року (лідер - Валерій Пустовойтенко), Демократична партія - 28 червня 1991 року (лідер - Ганна Антоньєва), ХДПУ - 23 листопада 1992 (лідер - Віталій Журавський) року й ХЛПУ - 2 серпня 1995 року (лідер - Леонід Черновецький).

І-Репортер

ІА "Вголос": НОВИНИ