Сьогодні одне з найбільших свят, що відзначається усіма християнськими церквами - Різдво Христове. Це день народження Ісуса Христа у Вифлиємі від Діви Марії.

Достовірна дата народження Ісуса Христа невідома. Святе Письмо не вказує ні дня, ні року, коли саме народився Христос. Обчислення, покладене в основу нашої ери, було зроблено в 525 році римським монахом, папським архіваріусом Діонісієм Малим, який керувався даними Хронографічного збірника за 354 рік. У результаті більш пізніх досліджень було виявлено, що Христос народився на 5 чи 6 років раніше, ніж передбачалося.

Рішення про святкування Різдва Христового 25 грудня було прийнято на Ефеському церковному соборі в 431 році. Далі це свято затвердили в Константинополі.

Римо-католицька церква і більшість протестантських церков святкують Різдво 25 грудня за сучасним григоріанським календарем.

Більшість православних церков і греко-католики святкують 25 грудня за юліанським календарем (за так званим «старим стилем»), що відповідає 7 січня сучасного григоріанського календаря.

На Різдво в Україні вітають один одного словами: «Христос народився!», відповідаючи: «Славімо його!».

Згідно традиціям, уранці 7 січня українці йшли до церкви, щоб віддати шану Ісусу, а потім - в гості до родичів і друзів.

У перший день Різдва закінчується піст, тож українці сідають за вже по-справжньому святковий стіл.

Народження Сина Божого урочисто святкують церкви, які використовують у своєму літочисленні юліанський календар. Зокрема, це всі українські православні церкви, Єрусалимська, Російська, Сербська, Грузинська, Чорногорська, Польська, афонські монастирі, Бессарабська митрополія Румунської православної церкви, а також Українська греко-католицька церква.


 

ІА "Вголос": НОВИНИ