Авторську школу «Тривіта» більше 10 років тому рішенням управління освіти Львівської міської ради підселили у приміщення 72 школи на Сихові. Фактично вона взяла в оренду  ліве крило закладу. До цього школа була приватною і носила назву імені Марії Чумарної. Однак згодом її взяли в комунальну власність і перейменували на «Авторську школу «Тривіта». Школа працює за експериментальним навчальним планом, затвердженим у Міносвіти, а також носить християнське спрямування. Фактично, перебуваючи у приміщенні 72 школи, «Тривіта» не має ні свого спортзалу, ні актового залу, ні їдальні. Як розповідають батьки, часто на цьому підґрунті виникали конфлікти, одночасно дітям з різних шкіл не дозволяли використовувати їдальню, до спортзалу учням «Тривіти» теж було зась. До того ж термін оренди приміщення збігає у липні цього року.

Тим часом цього тижня до керівництва 72 школи фактично дійшли чутки, що їх школу планують ліквідувати, об’єднавши з «Тривітою» і створивши окремий навчальний заклад. Звісно ж, не маючи повної інформації, це одразу сколихнуло збурення, передусім батьків. Зібравшись на зборах 12 травня, вони не приховували своїх емоції: «Бути такого не може, щоб нашу школу ліквідували і пустили сюди «Тривіту». Тоді ми просто не приведемо дітей 1 вересня», – вигукували вони.

Ситуацію з певним запізненням  вирішила прояснити в. о. начальника управління освіти Зоряна Довганик: «Є ідея створення єдиного навчального закладу в цьому приміщенні шляхом з’єднання двох комунальних шкіл – ЗОСШ №72 й авторської школи «Тривіта», яка також є комунальною і фінансується з того самого бюджету. Усе це роблять для створення належних умов для навчання дітей з обох шкіл. Для того, щоби в одному приміщенні не функціонувало дві школи, був єдиний керівник, який би формував політику цієї школи, наповнював її новим змістом, щоб школа могла рости і розвиватися. Для дітей нічого не зміниться. Вони як навчалися в цих класах, так і навчатимуться».

Однак батьків учнів 72 школи обурила не так сама ідея об’єднання, як те, що їх ніхто не збирався поставити про це до відома. Також вони запідозрили, що управління освіти лобіює інтереси саме школи «Тривіта». Представник батьківського комітету 72 школи Жанна Нечай розповіла: «Вночі в Інтернеті на сайті Львівської міської ради ми знайшли  документи, а саме проект ухвали, що наша школа фактично є ніхто і її правонаступником буде школа «Тривіта. Вчора на зустрічі з представниками від управління освіти ми десять разів запитували, хто придумав це об’єднання, чи є проект, чи бодай якийсь документ. Нас запевнили, що все на стадії розгляду. Натомість вночі ми знаходимо уже підготовлений проект ухвали».

У проекті ухвали зазначено: «Створити на базі середньої загальноосвітньої школи №72 м. Львова та Авторської школи «Тривіта» загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів – середню загальноосвітню школу «Тривіта». Вважати правонаступником всіх прав та обов’язків середньої загальноосвітньої школи №72 м. Львова та Авторської школи «Тривіта» загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів – середню загальноосвітню школу «Тривіта».

«Квартирант прийшов до нас і став господарем? І тепер його вважатимуть правонаступником? «Тривіта» не має ані спортзалу, ні їдальні. Нас вводять в оману представники освіти, вони мусять мати з цього інтерес, адже для чого тоді писати ухвалу під «Тривіту»?» – заявила представник батьківського комітету 72 школи Жанна Нечай.

Вона додала, що батьки збирають підписи під листом до Міносвіти, ГПУ, Антикорупційного бюро, щоб там розібралися з ситуацією, чому їх не поставили до відома і не враховують їхньої думки. За словами батьків, про ідею об’єднати школи вони дізналися лише цього тижня, хоча проект ухвали розроблений ще на початку квітня цього року.

На зустріч запросили також депутатів Львівської міської ради. «Свободівець» Андрій Карбовник зокрема поцікавився:  «Чому ця ухвала робилася таємно, підкилимно? Хтось запитував думку батьків? У першу чергу потрібно було провести збори, громадські слухання. Батьки віддавали дітей у школу №72, чому її змінюють без їхнього відома?».

На все це Зоряна Довганик лише резюмувала, що подання про об’єднання шкіл до них прийшло з відділу освіти. «Це має бути середня загальноосвітня школа. Немає значення, з якою назвою, чи 72 школа, чи «Тривіта», – пояснила вона, запевнивши, що для них це не принципово і текст ухвали можна змінити. Керівник сихівського відділу освіти Андріан Матковський також резюмував: «Ми просто написали, щоб школа мала гарну назву. Але, якщо є заперечення батьків, ми із задоволенням виконаємо їх бажання, щоб реорганізацію провести шляхом приєднання. Проект ухвали має пройти ще багато інстанцій, його ніхто нікуди не запускав».

За його словами, щороку вони проговорюють плани оптимізації мережі шкіл. «На сьогодні є просто нагально в цій будівлі зробити один заклад. Ми звернулися з таким листом в управління освіти. Такі рішення приймаються виключно депутатським корпусом, на сьогодні цей проект ухвали не пройшов відповідних депутатських комісій. Якщо батьки погодяться з іншим способом реорганізації, ми внесемо це документ». Він пояснив також, що свою пропозицію вони готували з тих мотивів, щоб всім було комфортно, особливо учням.

«Якщо буде одна школа, то не буде конфліктів. Оптимізація полягатиме в організації навчально-виховного процесу. Адже на сьогодні є якісь недоречності, коли діти відвідують їдальню. На початках «Тривіта» мала у класах по 10 дітей, на сьогодні у них до 300 учнів. У 72 школі – 450. Треба говорити про оптимальне використання приміщення для всіх дітей. У 72 школі є добре обладнані спецкабінети і вони до кінця не завантажені. Якщо вони об’єднаються, то буде близько 700 дітей в школі, вона працюватиме на повну потужність». Однак батьків все одно це не переконало, адже, за їх словами, кабінети фактично робилися за їх кошти.

Загалом депутат Андрій Карбовник додав: «Судячи з того, як пропихалася ця ухвала, це наводить на певні роздуми. Виглядає так, що пустили сюди авторську школу, потім робимо її комунальною, потім хочемо перевести її в ЗОСШ. А завтра когось може зацікавити стадіон цієї школи, вони скажуть, що він їм не потрібен і тут з’явиться багатоповерхівка, чи крило цієї школи перетворять на готель?».

Представниця районної організації профспілки Галина Луківна також поцікавилася, на якій основі дають пріоритет школі «Тривіта», щоб вона була правонаступником 72 школи? «72 школа – перша в Сихівському районі, знали б ви, скільки сил й енергії вклали сюди батьки. Я відстоюю колектив 72 школи. Не можна так просто її ліквідувати», – наголосила вона.

Свою позицію виклав і директор школи №72 Валерій Машлянка, який вже 25 років на цій посаді: «10 років тому начальник управління освіти Костянтин Лазарко у зв’язку із демографічною ситуацією вирішив віддати в оренду частину наших приміщень школі «Тривіта». На цей період у нас йшло зменшення класів і вивільнювалися приміщення. У нас проблем з матеріальною базою немає, такі проблеми є в «Тривіти», адже у них  відсутня кабінетна система, немає спеціалізованих кабінетів».

Валерій Машлянка зазначив, що у цій ситуації він підтримуватиме батьківську громадськість і свій педагогічний колектив. «Я підтримую їхню позицію: не чіпати 72 школу, хай вона працює згідно з навчальним планом, затвердженим Міносвіти, хай працюють наші вчителі. В управлінні освіти називають таку ідею об’єднання шкіл  оптимізацією, але кількість учнів, якою була, такою й буде. Витрата енергоресурсів не зміниться, бо облік ведеться на будинок. Тому, на мою думку, тут хіба відслідковується зацікавленість авторської школи «Тривіта»». Якщо учнів обох шкіл об’єднати, школа б працювала на повну потужність. Однак Валерій Машлянка додає, що класи діляться, тому потребують окремих кабінетів.

Про ідею об’єднання шкіл директор дізнався лише з чуток цього тижня. «Управління освіти повідомило мені лише 10 квітня, хоча підготовчий процес вівся з початку квітня, фактично 1,5 місяці велася така кулуарна підпільна робота», – наголосив директор.

Свою позицію у коментарі «Вголосу» виклали й керівники школи «Тривіта». Зокрема, заступник директора з виховної роботи у школі «Тривіта» Ірина Грималюк розповіла, що про ініціативу об’єднати дві школи там дізналися також лише цього тижня і проекту ухвали не бачили. Однак до такої ідеї ставляться позитивно.

«Ми хочемо такого взаєморозуміння між школами, бо все-таки це державна будівля. Ми не маємо ні спортзалу, фізкультура у нас на коридорах, ні світлиці. Навіть ніде проводити лінійку. Ми тулимося в коридорах. Звичайно, дивлячись на перспективу, це можна було б мирно все об’єднати, залишити всіх на своїх місцях і думати про побудову нової, іншої школи. Хай би не було тієї назви, чи тієї, може бути взагалі третя назва. Але варто будувати школу майбутнього, школу, яка має цінність. Таких загальноосвітніх шкіл по Львову є багато. Ми притримуємося християнських традицій у виховному напрямку і у цьому зробили вже дуже багато. Але ніхто не каже, щоб ми там були головними, чи ні. Ми дуже толерантно і виважено до всього  ставимося. Якщо скажуть, що нас об’єднують, ми це приймемо, якщо ні, то приймемо і це. У нас немає агресії, ми до цього ставимося як до нової хвилі, як до нової переміни».

Загалом у школі «Тривіта» навчається 285 дітей, по 23-25 учнів у класі. Також Ірина Грималюк розповіла, що деякі вчителі з 72 школи тут також працюють. Вона додала, що назва «Тривіта» означає «три життя». У їхньому розумінні це життя родини, Церкви і школи.

Під час зборів батьки з 72 школи часто висловлювалися про те, що «Тривіта» – це приватна школа, що навчання тут платне і цього вони аж ніяк не хочуть.  В управлінні освіти пообіцяли з’ясувати, чи це так. Тим часом Ірина Грималюк пояснює: «Наша школа комунальна і не є платною. Але так домовилися на загальних батьківських зборах, що буде благочинний внесок батьків. Ті, що можуть, здають по 100 грн щомісяця. Ці гроші йдуть на потреби класу, екскурсії, походи, музеї. Усі гроші знаходяться у батьківського комітету, він звітує і розпоряджається ними.  Мені здається, що такі пожертви є в кожній школі. Є рахунок в банку, хочете туди здаєте, хочете – в  батьківський комітет».

Заступник директора з навчально-виховної роботи Тетяна Лернер також додала: «Ми зараз орендуємо приміщення. Цього року прийшов лист, що оренда у нас завершується в липні. Ситуацію потрібно вирішити, або продовження оренди або якимось іншим шляхом. Так, як ми державний заклад і 72 школа державний заклад питання щодо подальшої долі обох шкіл – це питання не в нашій компетенції, ми не можемо вирішувати самі, нам можуть хіба щось запропонувати, або реорганізація двох шкіл, або якийсь інший шлях. Але це питання висіло в повітрі давно. На мою думку, все, що не робиться, робиться на краще. Напевно, має бути одна велика школа. Ця школа має існувати в нормальних умовах, з якоюсь ідеєю. Ми хочемо, щоб діти вчилися в нормальних умовах, щоб не було стресових ситуацій, щоб в наших дітях бачили таких самих українців, як і в інших. Якщо буде злиття двох шкіл, хай так і буде. В нашій школі мають свої ідеї, в цій школі свої ідеї. Чому не можуть існувати профільні класи, як от гуманітарний, чи біологічний? Ніхто не каже, що буде хтось звільнений з роботи. Ми маємо свої класи, години, ми йдемо зі своїм багажем. Ніхто не примушує нікого бути, як ми. Коли дві школи з різними традиціями зливаються,  обираємо те, що краще, щось запозичуємо, це нормально».

Присутній на зборах голова ЛМО ВО «Свобода» Любомир Мельничук зазначив: якби насправді чиновники від управління освіти зібрали людей і заздалегідь все пояснили, не було б жодного конфлікту. «Хороші справи ніколи не роблять таємно. Виглядає на те, що хочуть ліквідувати 72 школу і приєднати її до школи «Тривіта», яка функціонує на засадах більш приватної школи. Роблять абсолютно незрозумілі речі. Ми вимагатимемо на сесії розгляду цього питання і публічного виступу представників батьківських комітетів, щоб їх позиція була зафіксована в ухвалі і щоб ніхто не проводив ніяких маніпуляцій».

Жанна Нечай, як і більшість батьків, зазначила, що вони погодяться лише з рішенням залишити 72 школу такою, як вона є. «Школа, діти, педколектив лишаються і ніякої реорганізації бути не може. Авторську школу «Тривіта» можна ліквідувати, а учнів перевести до нас на навчання», – додала вона. Депутат Андрій Карбовник підсумував, що, на його думку, єдиний вихід з ситуації – ліквідувати школу «Тривіта», дітей перевести на навчання у школу №72. Він пообіцяв підготувати відповідний проект ухвали.

Якщо дві школи таки об’єднають в одну, в управлінні освіти наголошують, що керівника обиратимуть на конкурсній основі. Про звільнення вчителів не йдеться. Щодо християнського спрямування однієї з шкіл, то в об’єднаній школі можуть залишити відповідні класи з таким напрямком.

Попередньо розгляд цього питання запланований на сесії Львівської міської ради 26 травня. Батьки з 72 школи уже запевнили, що прийдуть туди. У будь-якому разі, виглядає на те, що конфлікту можна було уникнути, якби вчасно і в повному обсязі доносилася інформація  до людей: вчителів, учнів, батьків. «Як почав Янукович оптимізацію, ці наші хороші українці у вишиванках продовжують його оптимізацію…», – резюмувала Жанна Нечай.

Олена Янковська, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ