Про це під час прес-конференції на тему «Підсумки першого етапу проектування сміттєкомплексу на Пластовій» сказала мешканка вулиці Ковельської, активістка ГО «Відродження Знесіння» Марія Житковська, передає кореспондент «Вголосу»

«Навіть у таку спеку я не можу залишити вікно відчиненим, тому що до нас доходять «запахи» від очисних споруд та від того, що прорвало дамбу мулових полів. Ми дзвонили на «гарячу лінію» з приводу неприємного запаху, але все це замовчується. Мене не влаштовує те, що ми ще не доросли до новітніх технологій, що у нас на це немає грошей у питаннях, що стосуються життя людей. От чому я повинна жертвувати своїм здоров'ям заради того, щоб це було економічно доцільно для міста, чиновників? Якщо дивитися на геологію, наш район розташований у западині і, незважаючи на розу вітрів, шкідливі речовини затримується у повітрі. Ми живемо, як у газовій камері. Чому наше здоров'я і життя нікого не турбує?» – сказала Марія Житковська.

Львів'янка наголосила, що чиновники Садового хочуть брати приклад із побудови сміттєперобного заводу з польського промислового міста Стальова Воля. Там подібний комплекс розташований за 2 км від найближчого населеного пункту.

«Стальова Воля – це промислове містечко. Там до житлових споруд 2 км. Проектна потужність цього заводу – 60 тисяч тонн, його площа – 15 га. Нам, за вашими розрахунками, пропонують проектну потужність 240 тисяч тонн, у нас всього 9 га землі. Виникає питання, як розширюватимуть цей завод? Де буде полігон ТПВ? У Стальовій Волі використовуються фільтри зворотного осмосу перед тим, як викидати воду на очисні споруди, там змінюють фільтри для очищення повітря. Виникає питання, чи змінюватимуть у нас ці фільтри?» – сказала активістка.

Керівник ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря на це відповів, що принаймні у перший рік роботи заводу весь процес контролюватимуть міжнародні організації.

«У нас перший рік компанія, яка збудує завод, гарантує навчання. Вони рік гарантують, що завод буде працювати так, як у них в Європі. Буде достатня кількість контролюючих компаній», – сказав Ноздря.

Як писав «Вголос», Європейське екологічне бюро висловилось проти будівництва у Львові сміттєвого заводу із механіко-біологічної переробки. Екологи з ЄС заявили, що у Європі такі заводи є застарілими і від них уже відмовляються.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ