Порядок оформлення автомобіля з іноземною реєстрацією залишається незмінним, окрім скасування мита, податку на додану вартість та акцизу.

Плутанину в Законі про митні спрощення частково роз'яснено. Найважливіше, навколо чого точились суперечки тепер є очевидним:

«По завершенню дії воєнного стану, громадянам не потрібно буде доплачувати платежі, від яких вони наразі звільнені. Законом не передбачено відстрочень», - повідомляють на сайті Державної митної служби України

Президент України підтримав чергові митні спрощення на період дії воєнного стану підписанням Закону №2142-ІХ від 24.03.2022, який вже набрав чинності ще з 5 квітня - дня його опублікування.

До цього, щоб ввезти в Україну авто з іноземною реєстрацією, громадянам потрібно було сплатити акцизний податок, мито та ПДВ.

Наразі ці платежі тимчасово скасовані для громадян, які ввозять транспортні засоби, зокрема:

  • легкові авто та кузови до них;

  • напівпричепи та причепи;

  • вантажні транспортні засоби та транспортні засоби, призначені для перевезення вантажів та понад 10 осіб;

  • мотоцикли

Водночас порядок оформлення авто залишається таким, що діяв до прийняття відповідних спрощень.

Спрощення не застосовуються до авто з росії, білорусі та тимчасово окупованих територій.

Відтак, тепер громадяни можуть розраховувати на значну економію витрат. Потрібно сплатити лише збори на першу реєстрацію авто та на його сертифікацію. Тож попри війну українці отримають з-за кордону свої авто", - йдеться у повідомленні.

Зазначені спрощення не скасовують вимоги щодо необхідності підтвердження відповідності транспортних засобів екологічним нормам згідно з положеннями Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та проведення першої державної реєстрації транспортних засобів» від 06 липня 2005 року № 2739-IV (із змінами). Документом, що засвідчує відповідність транспортних засобів таким вимогам, є сертифікат або інший документ про підтвердження відповідності, виданий згідно із законодавством України, що вказує, якому саме рівню екологічних норм відповідає за конструкцією транспортний засіб.
 
Також «Вголос» писав, що в Офісі Президента назвали приблизні терміни, коли Україна вступить в ЄС. У Зеленського вважають, що вступ України до ЄС станеться у найближчі роки і точно не триватиме «п’ятирічки». Вступ до ЄС відбудеться у найближчі роки.

ІА "Вголос": НОВИНИ