Єврокомісія доручила країнам ЄС негайно скасувати дію так званих «золотих паспортів» та відкликати дозволи на проживання в ЄС для громадян росії та білорусі, що знаходяться під санкціями ЄС у зв’язку із причетністю до війни проти України.

Про це у Брюсселі під час брифінгу заявила речниця Єврокомісії з питань внутрішніх справ, міграції та внутрішньої безпеки Аніта Хіппер, повідомляє  Укрінформ.

«Єврокомісія щойно ухвалила рекомендації, які закликають країни-члени негайно скасувати будь-які існуючі схеми так званих «золотих паспортів» (громадянство в обмін на інвестиції – ред.). Єврокомісія попросила країни-члени також оцінити, чи надавалося раніше громадянство ЄС російським та білоруським громадянам, які перебувають у санкційному переліку ЄС у зв’язку із війною в Україні», - сказала речниця Єврокомісії.

За її словами, аналогічні заходи Єврокомісія пропонує здійснити також відносно дозволів на проживання для росіян та білорусів, які є суб’єктами санкцій ЄС, та відмовитися від надання нових дозволів на проживання для цих людей.

Зазначимо, що після початку російської агресії проти України ЄС застосував санкції у формі заморожування активів проти 877 осіб та 62 установ в рф, при цьому на фізичних осіб поширюється також заборона на подорожі до ЄС або транзитний проїзд його територією. У санкційному списку Євросоюзу проти режиму лукашенка знаходяться 183 особи та 26 компаній.

ІА "Вголос": НОВИНИ