29-річний Роман Зайцев, який повинен був летіти до Бразилії, отримав травму на тренуванні і не зможе взяти участь в Олімпіаді. Спортсмен з Краматорська порвав зв'язки лівого колінного сухожилля.

Зайцев виступав у ваговій категорії до 105 кг, на минулорічних чемпіонатах світу та Європи займав сьомі місця. Команда має ліцензії без прив'язки до ваги, тому збірна України замість Романа виставила досвідченого Ігоря Шимечко (понад 105 кг), повідомив офіційний сайт Національної федерації важкої атлетики.

30-річний львів'янин двічі вигравав чемпіонат Європи і двічі виступав на Олімпійських іграх. У Пекіні-2008 Шимечко посів п'яте місце, а в Лондоні-2012 – шосте. У цьому році на європейській першості Ігор взяв малу «бронзу».

Перед вильотом в Ріо Ігор Шимечко поспілкувався із «Вголосом».

Уже на 99 % я виступлю на Іграх, – каже важкоатлет. – Чому не на 100 %? Міжнародна Федерація важкої атлетики і Олімпійський оргкомітет дали попередню згоду на молю участь в Іграх. Зараз ми очікуємо на документальне підтвердження (розмова відбулася увечері 2 серпня).

Що взагалі скажете про такий форс-мажор?

Відверто кажучи, не можу сказати, що я гірший за своїх конкурентів. Тренери вирішили інакше і не включили мене в основу олімпійської команди. Я нікому не бажав травми, просто таке життя спортсмена. Якби я не погодився, то Україна б втратила одну ліцензію у важкій атлетиці, адже я був єдиним запасним. Звісно, я погодився.

Зовсім недавно бачив в соцмережах ваші фото із відпочинку. Вочевидь, ви не готувалися до Ігор. В якій зараз формі?

Я не їздив відпочивати за кордон, ви бачили фото, зроблене поблизу Києва. Звісно, я збавив обороти на тренуваннях, форму підтримував, але не так інтенсивно, як олімпійці. У мене є два тижні, за цей час постараюся максимально підготуватися.

А наскільки реально за цей час набрати оптимальну форму?

Безперечно, це не є повний цикл підготовки і я не можу сказати, що вийду на пік форми. Ситуація форс-мажорна. Постараюся, підготуватися якнайкраще.

Зважаючи на те, що російських важкоатлетів не допустили до Ігор, конкурентів буде менше, ніж могло би бути?

Наскільки мені відомо, росіяни подали апеляцію в Спортивний арбітражний суд. Тобто, ще остаточної інформації не має. У моїй категорії є дуже сильний росіянин. Якщо він не братиме участь в Іграх, то буде на одного сильного конкурента менше. Але і без нього є з ким змагатися, в +105 вдосталь сильних атлетів. У Грузії є сильний важкоатлет, він усіх «поставив на вуха» своїми феноменальними результатами. В Ріо буде цікаво.

Останнім часом в атлетиці були дуже гучні допінгові скандали. Через масове вживання заборонених препаратів дискваліфікували російських важкоатлетів, аналогічне покарання у болгарських важкоатлетів. Допінг – реально велика проблема вашого виду спорту?

Справді, вперше всю збірну дискваліфікували. Із допінгом у важкій атлетиці борються все завзятіше. Якщо раніше брали тільки аналіз сечі на допінг, то тепер і кров. Проблема в тому, що, коли болить голова, я не можу випити звичайну таблетку, оскільки в ній можуть бути якісь заборонені компоненти. А якогось консультаційного центру, в який я міг би звернутися, не існує. І ця проблема в багатьох спортсменів: ми просто не знаємо, що можна вживати, а що ні. Одна річ, коли хтось цілеспрямовано вживає заборонені препарати, а зовсім інша, коли це трапляється з дурості. Для українських спортсменів це серйозна проблема.

У збірній України з важкої атлетики немає лікарів?

Лікарі в нас є. Але їх ніхто не навчає, не зобов’язує вивчати кодекс Антидопінгового агентства і стежити за змінами в ньому.

Це правда, що досягнути успіху у спорті без фармакології нереально?

Хотів би відразу розмежувати дві речі – фармакологію і анаболіки чи стероїдні. Є чимало препаратів, які допомагають організму відновитися, вони можуть бути на природній основі. Вони недешеві й не кожен український спортсмен може їх собі дозволити.

Скільки вам потрібно витратити грошей на фармакологічні препарати, щоби претендувати на медалі Ігор?

Близько тисячі доларів на місяць. І це лише на фармакологічні засоби.   

Олег Петренко, «Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ