Зокрема, Суркіс, в інтерв'ю Спорт-Экспресс в Украине розповів про перспективи деяких легіонерів клубу, про поразку від «Шахтаря» у чемпіонській гонці, нових людей у селекційній службі та багато іншого.

Про призначення Євгена Краснікова на посаду віце-президента клубу та трансфер першого новачка

«Щодо придбання Че Че, то це плід спільної роботи Краснікова з селекційною службою, яку очолює Олексій Михайличенко. Наша співпраця з Красніковим вже почалася, він перейнявся ідеями і активно долучився до роботи. Однак Євген в курсі моєї позиції: на посаду віце-президента «Динамо» він буде призначений лише 5 серпня, коли завершиться термін його дискваліфікації. Не може так бути, щоб ми в одному випадку виконували рішення Лозаннського арбітражу, а в іншому – не зважали на нього, як це зробила свого часу ФФУ», – пояснив він.

 «Напевно, Красніков ніколи не опинився б у «Динамо», якби продовжував існувати в колишньому вигляді «Металіст». Високу оцінку Євгену дав у недавній розмові зі мною Олександр Ярославський. Але я і так знав про його успішну роботу в харківському клубі: він має репутацію людини, яка вміє знаходити таланти. Саме тому йому не були потрібні в моїх очах додаткові рекомендації. Скажу вам більше: ми завжди були з Євгеном в хороших стосунках, а коли «Динамо» виходило на латиноамериканський ринок, проявляючи інтерес до аргентинців або бразильців, я звертався до нього за консультаціями. І людина завжди йшла назустріч», – додав Суркіс.

У клубній селекції «Динамо» буде працювати відомий у минулому футболіст

«З приходом Краснікова всі люди, які працювали в селекційній службі, залишаться на своїх місцях. Скажу вам більше: з першого липня ми зміцнимо клубну селекцію відомою у футбольному світі людиною, що грала у «Динамо» у вісімдесяті – Олександром Заваровим. Федерація, як ви пам'ятаєте, некрасиво повелася з ним два роки тому, вилучивши з тренерського штабу національної збірної без всяких пояснень. Нещодавно ми зустрілися на дні народження Михайличенка. Запитав у Заварова, чим він зараз займається. Олександр у відповідь лише розвів руками: нічим особливим, серйозних варіантів поки немає. Детальну розмову довелося відкласти на час – він у сімейних справах їхав до Франції. Але коли повернувся – ми швидко про все домовилися», – розповів Суркіс.

Про те, чи були реальні пропозиції продати клуб

«Пропозицій про придбання клубу на моїй пам'яті не було жодного разу. Ось спонсорська підтримка, завдяки якій нам в мирні часи вдалося зібрати досить міцний склад, існувала. Пам'ятайте трансфери Мбокані, Драговича, Тремулінаса, Велозу? Дмитро Фірташ, який симпатизував клубу, підставив плече, ми йому за це дуже вдячні. Але слід повторити, що йшлося про спонсорство, а не про придбання «Динамо» – повне або часткове. Його підтримка відіграла значну роль, але почалася війна – і економічна ситуація істотно ускладнилася. У наші часи не так просто утримувати на плаву клуб такого масштабу, але ми впораємося»,– зазначив президент столичного клубу.

Про програне «Шахтарю» чемпіонство

«Тут, як то кажуть, двох думок бути не може. Особисто на мене позитивно вразила гра команди і робота тренерського штабу. Так, результат вкрай важливий – однак значення має і якість футболу, яка у другій частині сезону відверто тішила. Навесні команда помітно прогресувала, не програвши жодного матчу, а молоді хлопці, які отримали шанс, отримували впевненість навіть не з кожною зустріччю – з кожною хвилиною, проведеною на полі. Прізвища Циганкова, Бесєдіна, Шепелєва, Шапаренка та Миколенка давно на слуху у наших уболівальників, але є й інші юні футболісти, які можуть стати незабаром конкурентами і цим хлопцям», –сказав він.

«Щодо поразки у чемпіонській гонці. Як і раніше, переконаний, що титул ми не програли – його у «Динамо» цинічно вкрала федерація, надзавданням якої було будь-що зарахувати команді технічну поразку за неявку до Маріуполя. А адже грати в прифронтовому місті недоцільно і небезпечно – особливо в дні святкування річниці незалежності України. І це не мої вигадки – про це свідчили численні попереджувальні листи в ФФУ, Прем'єр-лігу і наш клуб від СБУ, МВС та Управління державної охорони. Упевнений, що на моєму місці жодна розсудлива людина, що отримала практично від усієї правоохоронної системи застереження про загрозу, яка існує для команди, не проігнорувала би такий сигнал і не відпустила б команду на цей виїзд», – зауважив президент столичного клубу.

Про відхід з «Динамо» Олега Гусєва

«Це було прощання, від якого на очі наверталися сльози. Олег – не вихованець клубної школи, але віддав «Динамо» півтора десятка років своєї блискучої кар'єри. Сказав йому, що тут його дім, його родина – і якщо він дійсно збирається повісити бутси на цвях, він повинен залишатися в структурі клубу. Зробив таку пропозицію і іншому нашому символу – Олександру Шовковському. Обидва поки цю ідею обмірковують. Як будуть називатися їх посади – не принципово. Прізвища цих футболістів вже вище від всяких посад. Такі хлопці потрібні «Динамо», щоб формувати дух команди, закладений попередніми поколіннями. Поки я можу стверджувати, що в «Динамо» Олег точно більше не зіграє – це розуміє і він, і ми з вами, і вболівальники. Але не виключаю, що кар'єру він поки завершувати не планує – і розглядає пропозиції від зарубіжних клубів», – розповів Суркіс.

Про те, хто влітку залишить «Динамо»

«Виставлений на трансфер Александар Пантич. Цього літа він або піде в оренду, або, якщо надійдуть насправді серйозні пропозиції, буде проданий в інший клуб. Те ж стосується і Карлоса Самбрано з Нікітою Корзуном. Дерліс Гонсалес? В принципі, маючи на атакуючих флангах Віктора Циганкова і Беньяміна Вербича, ми можемо вступити в переговори по парагвайцю. Мова не йде про оренду або продажу футболіста за явно меншою ціною ніж та, за яку ми його купували. Руслан Ротань виступи у «Динамо» вже завершив. Я вдячний йому за ці півроку – він був на полі для наших молодих футболістів гідним батьком-наставником. Завдяки йому вони знайшли сьогоднішню впевненість», – повідомив президент «Динамо».

«Альтернатива для нашого легіонера проста: або трансфер, який цілком влаштує всі сторони, або продовження виступів за «Динамо». Де він повинен бути абсолютно готовим до конкуренції за місце в складі. Це раніше говорилося про те, що Циганкову слід конкурувати з Гонсалесом – тепер Гонсалесу потрібно докласти всіх зусиль, щоб витіснити з флангу Циганкова», – додав він.

Про долю гравців, які повернулися з оренди

«Варіант повернення в Київ Домагоя Віди, у якого відверто не пішла гра в «Бешикташі»? Все це не більш ніж чутки. Майбутнє Максима Коваля? Всі орендовані динамівці повертаються до Києва. Лише після цього тренерський штаб прийме рішення, хто потрібен команді, а хто ні», – заявив Суркіс.

Про покарання від КДК ФФУ та штраф у півмільйона гривень

«Це дійсно свавілля, коли на поле вибігає уболівальник і завдає удар гравцю (про вболівальника, який вдарив Ярослава Ракицького – ред.). Не сумнівайтеся: наша служба безпеки зробить все, щоб за допомогою камер спостереження знайти винного. Але, разом з тим, переконаний, що рішення контрольно-дисциплінарного комітету повинні бути симетричними як до «Динамо», так і інших клубів. Мимоволі виринає у пам'яті історія майже річної давнини, що почалася з того, що за поведінку фанатів нашої команди і «гірників» на матчі Суперкубка України в Одесі КДК покарав «Шахтар» штрафом  150 тисяч гривень, а нас на 200 – з додаванням двох поєдинків без глядачів умовно. При тому, що динамівські вболівальники всього лише палили фаєри, а їх опоненти для повноти відчуттів ще й побили стюарда», – згадує Суркіс.

«Але цим справа не закінчилася. Високопоставлені чиновники ФФУ Вадим Костюченко та Алан Плієв переконали тодішнього президента прем'єр-ліги Володимира Генінсона оскаржити фінансові санкції в апеляційному комітеті. Суму штрафу зменшили, але зате – впаяли цілком собі безумовний домашній матч без публіки. Ось така афера! Тобто нас зобов'язали грати при порожніх трибунах за порушення на нейтральному полі, де за безпеку взагалі відповідала третя сторона», – продовжив він.

«А щодо сьогоднішньої ситуації, то хто виграє від того, що «Динамо» зіграє в першому турі з «Ворсклою» без глядачів? Ось УЄФА, виносячи санкції, думає, перш за все, про інтереси уболівальників – вони не повинні страждати від неадекватності кількох людей. Ось чому в арсеналі Європейського футбольного союзу значно більше превентивних заходів, ніж радикальних.  Звичайно, найпростіше було б за поведінку вболівальників закривати трибуни цілком, але УЄФА найчастіше обмежується скромними штрафами або забороняє продавати квитки в один або кілька секторів.

Що заважало ФФУ взяти на озброєння таку практику? Звернулися б до нас: ми дали б інформацію про те, з якого саме сектору вибіг уболівальник. І тоді, можливо, не довелося б його розшукувати: сусіди по трибуні приблизно покарали б його своїми силами», – зауважив президент «Динамо».

«Сьогодні всім очевидно, що федерація обслуговує один клуб. Вболівальники на останньому матчі сезону за допомогою банерів висловили свою думку з цього приводу, але ФФУ, здається, цього просто не помітила. А варто було б зауважити: вболівальники – такі хлопці, що терпіння у них одного разу може закінчитися. Не дай Бог нам подібне пережити ...», – підкреслив Суркіс.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ