Як повідомляє «РБК-Україна», про це під час брифінгу заявив заступник голови Державної фіскальної служби (ДФС) Костянтин Лікарчук.

«За нашою інформацією, доволі велике збільшення контрабанди відбулося через введення імпортного збору розміром 5-10% у грудні минулого року. Тобто база оподаткування звузилася, розмитнювати, оплачуючи всі платежі в бюджет, суб'єктам підприємницької діяльності стало не вигідно, і вони почали використовувати різні шляхи», – заявив Лікарчук.

Він зазначив, що необхідно комплексно підходити до цього питання.

«По-перше, потрібно розглянути питання про застосування цього імпортного збору, наскільки він необхідний державі на цей момент. Тому що, крім бюджетних показників, від цього імпортного збору є ще певний негативний ефект на легальний бізнес, який працює в Україні. До нас дуже багато звернень за останній місяць надійшло від відомих іноземних компаній про те, що вони просто змушені закривати своє виробництво в Україні, звільняти людей, а це має ланцюговий ефект, тому що це питання не тільки митних платежів, а й робочих місць, податків, зарплати. Це дуже комплексна проблема, і її потрібно вирішувати», – додав Лікарчук.

«Знаю, що обсяг платежів, які очікують від імпортного збору до бюджету в 2015 р., становить, по-моєму, 17,6 млрд грн. Саме зараз статистики в мене, на жаль, немає, але я думаю, що ви можете пропорційно за місяцями розділити, і це буде приблизно те, що вже надійшло», – додав Лікарчук.

ІА "Вголос": НОВИНИ