Верховний суд Індії у вівторок, 22 серпня, постановив, що традиційний в ісламі «закон» щодо миттєвого розлучення суперечить конституції країни, зазначає DW з посиланням на агенцію Reuters.

Фактична заборона практики, яка дозволяла чоловікам розлучатися із дружинами, лише сказавши тричі «талак», у тому числі у веб-месенджерах чи через смс, стала перемогою для борчинь за рівноправ'я для мусульманських жінок.

Суд також вирішив, що уряд повинен розробити нове законодавство, яке б замінило скасовану практику. Рішення ухвалила колегія з п'яти суддів-чоловіків, які представляли різні релігії, а саме іслам, християнство, індуїзм, сикхізм та зороастризм. За скасування чинності «талаку» проголосували троє з них. Вони зазначили, що традиція суперечить фундаментальним правам людини, а також основам ісламу.

Утім, чимало переважно мусульманських країн уже заборонили потрійний «талак», у тому числі сусідній Пакистан та Саудівська Аравія. У формально світській Індії релігійним спільнотам дозволено використовувати традиційні «закони» щодо цивільних справ на кшталт одруження, розлучення та спадкування майна. Мусульмани у 1,3-мільярдній Індії складають близько 14 відсотків населення. Індійська рада з мусульманського особистого права заявила, що оспорюватиме рішення. Правозахисники ж привітали вердикт суду.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ