Тож у розмовній студії «Правди. Наживо» із дитячим інфекціоністом Ігорем Гайдуком говорили про те, як уберегтись від хвороби.

«Грип є і буде кожного сезону. Бо він серед інших інфекцій найбільш пристосований. Він настільки досконало вчиться обходити наші захисні бар’єри, він так вміє обдурювати наш організм, що ми завжди будемо мати проблему з грипом», –пояснив він.

За словами лікаря, єдиним достовірним способом вберегтися від грипу є вакцинація. Втім, існує ще кілька правил для тих батьків, які хочуть, щоб їхні діти не захворіли:

«Готуватися до епідемії грипу потрібно від народження дитини. Перестаньте кутати дітей, адже тепло - це ідеальне середовище для бактерій, проводьте більше часу на морозному повітрі та, найголовніше, вчасно вакцинуйтесь».

Також важливим фактором сильного імунітету дитини є здоровий спосіб життя батьків.

«У сім’ї не має бути курців. Тому що, наприклад, тато піде курити на балкон чи на вулицю, а потім прийде до хати, і дихає тим повітрям. Дитина все одно бере участь в пасивному курінні. Її слизова руйнується тими маленькими кусочками диму, робляться маленькі отвори і через них попадають збудники вірусів», – пояснив Ігор Гайдук.

Найнебезпечнішим серед вірусних захворювань є дифтерія. Втім, її початкові ознаки практично не відрізняють від звичайної ангіни. Тому інфекціоніст радить звертатись до фахівців і не займатись самолікуванням:

«Для того, аби відрізнити ангіну від дифтерії, потрібен лікар. Вона може мати катаральні прояви – просто почервоніння, вона може острівцеві пораження – коли є лише маленькі острівці характерного нальоту. Найбільш легко діагностувати плівчасту дифтерію – велика плівка переходить з мигдалика на слизову м’якого піднебіння».

Також, за словами інфекціоніста, саме теперішня погода є найбільш сприятливою для розвитку вірусних захворювань.

«Лютий-березень є найгіршими місяцями для опору нашого організму. Ми найдалі від сонця, від тепла та відпочинку. А така погода, як зараз – взагалі ідеальна для грипу. Люда перемерзає ,і до того ж, має ослаблений імунітет».

Більше – у відео. Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ