В анексії українського Криму брав участь 519-й окремий дивізіон розвідувальних кораблів Чорноморського флоту Російської Федерації, який дислокований в тимчасово окупованому Севастополі (в/ч 53189).

Докази цього зібрали волонтери міжнародної спільноти Inform Napalm.

Однак у переліку підрозділів ЗС РФ і кораблів ЧФ Росії, причетних до захоплення Криму, оприлюдненому військовою прокуратурою України, його наразі немає.

За даними спільноти, російський військовослужбовець Кащеєв Костянтин Костянтинович у своєму профілі «Вконтакті» опублікував фото медалі за окупацію Криму і нагородного посвідчення до неї. На основі даних профілю російського військового злочинця Кащеєва встановлені дата і місце його народження, освіта, час призову на військову службу, особистий номер військовослужбовця.

Те, що служив Кащеєв саме на «Лимані», також підтверджується інформацією з профілю його колеги Владислава Муратова, який вказав на своїй сторінці місце служби. У фотоальбомі Муратова вистачає фотографій періоду служби, на деяких з них волонтери ідентифікували Кащеєва.

До складу 519-го окремого дивізіону розвідувальних кораблів входять середні розвідувальні кораблі (СРК) «Іван Хурса», «Приазов'я», «Екватор», «Кильдин». До квітня 2017 року входив і середній розвідувальний корабель «Лиман», який 27 квітня зіткнувся зі скотовозом Yozarsif-H, що йшов під прапором Республіки (Африка) і затонув. СРК «Лиман» був оснащений секретною апаратурою, яку довелося знищити.

«Думская» з посиланням на власні джерела у Севастополі повідомляла про те, що в момент зіткнення офіцерський склад, вахтовий офіцер і командир корабля перебували в стані сильного алкогольного сп'яніння, на головному командному пункті були тільки недосвідчені матроси. Після зіткнення вода почала заливати машинне відділення і корабель почав тонути. Російські моряки перебралися на борт скотовоза, а «Лиман» пішов на дно.

Кілька місяців до цього, в лютому 2017 року, СРК «Лиман» стежив за військово-морськими навчаннями НАТО «Морський щит» в Чорному морі. У навчаннях брала участь і Україна.

Волонтери звертаються до правоохоронців з проханням сприймати розслідування як повідомлення про злочин, скоєний проти України.

ІА "Вголос": НОВИНИ