«Хаджиєву заарештували минулого тижня згідно зі запитом про екстрадицію від влади Баку. Проти неї висунули обвинувачення у розтраті коштів», повідомляє Бі-Бі-Сі.

Як зазначається, 55-річна жінка вела у Великій Британії розкішний спосіб життя. Вона стала першою іноземною громадянкою, яка привернула увагу Національної агенції з боротьби зі злочинністю у відповідності до нового закону про боротьбу з відмиванням грошей. Зокрема, вона придбала нерухомість на 22 млн і лише в універмазі Harrods витратила 16 млн на предмети розкоші й інші речі. Мешкає Хаджиєва у будинку вартістю 15 млн фунтів.

За повідомленнями британської преси, вона також володіє гольф-клубом в Аскоті вартістю близько 10 млн фунтів.

А минулого тижня Агенція в рамках розслідування вилучила у родини коштовності вартістю понад 400 тис. фунтів, які планували виставити на аукціоні Christie's. Серед конфіскованих коштовностей — намисто зі сапфірів і рубінів Boucheron вартістю 120 тис. фунтів і перламутрове намисто Van Cleef & Arpels вартістю 20 тис. фунтів.

Британська влада вимагає від неї пояснити джерело її багатства.

Адвокати жінки стверджують, що вона хоч, вочевидь, і «марнотратниця», але не шахрайка.

Суддя дозволив відпустити жінку під заставу в півмільйона фунтів, але прокурори подали апеляцію, побоюючись її втечі. Натомість адвокати наполягають, що їхня клієнтка не виїде з країни, оскільки до Великої Британії переїхала більше десяти років тому і тут мешкають її діти.

Таким чином жінка залишається під вартою.

Її чоловіка Джахангіра Хаджиєва 2016-го заочно засудили у Баку до 15 років позбавлення волі за розкрадання коштів і шахрайство. Сам він усі обвинувачення відкидає.

Як відомо, 2018 року британська влада отримала право надсилати запити про майно невстановленого походження іноземцям, котрі володіють активами вартістю від 50 тис. фунтів. У такий спосіб у країні намагаються боротися з корумпованими іноземними посадовцями та відмиванням грошей.

ІА "Вголос": НОВИНИ