Китай навмисно приховував або знищив докази про спалах коронавірусу, зробивши «напад на міжнародну прозорість», який забрав десятки тисяч життів.

Про це йдеться в 15-сторінковому досьє, підготовленому спецслужбами США, Великої Британії, Канади, Австралії та Нової Зеландії (альянсом «П'яти очей» (Five Eyes), повідомляє УНН.

У доповіді повідомляється, що ставлячи «під загрозу інші країни», китайський уряд приховув новини про вірус, змушуючи мовчати або «зникати» лікарів, знищуючи докази в лабораторіях і відмовляючись надавати живі зразки міжнародним вченим, які працювали над створенням вакцини.

Спецслужби наразі розслідують, чи відбувся ненавмисний витік вірусу з лабораторії в Ухані. У досьє йдеться про групу вчених і її дослідження під керівництвом вченого Ши Чженлі, а кілька досліджень, які вони проводили, вказані як області, що викликають стурбованість.

Зазначається, що за дослідженням вчених, які виявили зразки коронавірусу з печери в провінції Юньнань в 2013 році, один з вірусів на 96% генетично схожий з вірусом SARS-CoV-2.

Нагадаємо, від коронавірусу у світі вилікувалось більше мільйона людей

ІА "Вголос": НОВИНИ