Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на «Polskie Radio Lublin».

Справою спочатку мала займатися окружна прокуратура в Замості, однак вона передала відповідні документи до слідчого відділу люблінської філії Інституту нацпам’яті.

«Ми прийшли до висновку, що не маємо повноважень для ведення цієї справи», – сказав голова прокуратури Замостя Єжи Жаркевич.

ІНП поки чекає на документи з прокуратури Замостя. Слідчі кажуть, що розслідування може провадитися в тому числі і у справі образи польського народу.

В той же час рішення про початок слідства буде прийматися після аналізу скарги воєводи.

Нагадаємо, у неділю, 8 червня, у селі Сагринь у Польщі під час заходів вшанування пам'яті українців, вбитих Армією Крайовою, Президент України Петро Порошенко наголосив, що розраховує на перегляд Польщею положення в законі про Інститут національної пам'яті щодо «українських націоналістів».

Разом з тим, представникам української делегації, які 8 липня їхали до Польщі, аби вшанувати пам'ять жертв українського села Сагринь, знову довелося чекати по 5-6 годин на українсько-польському кордоні.

Водночас Чарнек повідомив, що він звернеться до прокуратури із заявою, у якій попросить вивчити слова голови Українського товариства Григорія Купріяновича, які він сказав під час пам’ятних заходів із вшанування українців у селі Сагринь, вбитих там під час акції, проведеної у 1944 році польським збройним підпіллям. Крім того, він сказав, що недільні урочистості в Сагрині – «це одна велика провокація».

Глава МЗС України Павло Клімкін вважає, що Чарнек перейшов межу людяності, коли почав «ділити загиблих українців і поляків на суттєвих і несуттєвих».

ІА "Вголос": НОВИНИ