Про це повідомляє Польське радіо.

Як повідомляється на сайті Інституту національної пам'яті Польщі, відкриття «Зупинки історія» відбудеться у Генеральному консульстві Республіки Польща у Львові.

«Це буде наступне після нещодавно відкритої «зупинки» у Мінську, Гродні та Чикаго місце, де зможуть збиратися усі поціновувачі історії, де можна буде дискутувати про презентовані фільми та книжки, подивитися виставки, послухати лекції або зустрітися зі свідками історії», – йдеться у повідомленні.

Як зазначено, відкриє «Зупинку історія» президент Інституту національної пам'яті Польщі Ярослав Шарек.

Також зазначено, що голова Інституту спільно з делегацією відвідає Меморіал львівських орлят на Личаківському кладовищі. На зворотному шляху представники ІНП Польщі здійснять візити до села Задвір'я Львівської області, де у 1920 році відбулася одна з битв польсько-радянської війни, та на цвинтарі у місцевостях Горпин, Малехів, Збоївська, Голоско і Мостиська.

Партнером проекту «Зупинка історія Львів» є Спілка польських підприємців Львівської землі.

«Зупинки історія» – це освітній проект Інституту національної пам'яті Польщі, що має представити найновішу історію Польщі у різних формах та з різних її сторін, проводити дискусії з історії Польщі та презентації історичного доробку Інституту. На «Зупинках» проводяться конференції, дискусії та зустрічі з авторами та героями історичних публікацій. Постійними пунктами програм є також виставки, перегляди фільмів, а також науково-популярні семінари для учнів, студентів і вчителів.

«Зупинки історія» є у багатьох містах Польщі, зокрема у Білостоку, Катовицях, Кєльцях та Кракові, а також за кордоном. Першу іноземну «Зупинку» було відкрито у вересні 2015 року у Вільнюсі. Наступні – у Луцьку, в Брюсселі, Нью-Йорку, Мінську, Гродні, Чикаго та в місцевості Гнойнік у Чехії.

Нагадаємо, 3 травня, у Львові відбулися урочисті заходи з нагоди Дня Конституції Польщі. Участь у них взяли поляки і представники влади міста Лева та області. Тоді Генеральний консул Республіки Польща у Львові Рафал Вольський разом із польською громадою пройшли маршем центральними вулицями Львова на честь 227-ї річниці конституції Польщі. 

Більше про це можна прочитати за посиланням: «Львів – город русской, польськой і любой-другой слави?»

До слова, долучилася до заходу і польська парамілітарна організація Стрілецький союз «Стшелец» Юзефа Підсудського. 

Детальніше про її діяльність в Україні читайте у публікації «Вголосу»: «Союз стрільців Юзефа Пілсудського» у Львові: початок боротьби за «польське място»?

 

ІА "Вголос": НОВИНИ