Про це повідомив директор Офісу сприяння інвестиціям Кабінету міністрів України Данило Білак в інтерв'ю залізничному інформаційному порталу Медіацентр Магістраль.

«Дуже важливо, що майже 40%, тобто до $400 млн прямих інвестицій підуть на українське виробництво, на запчастини і обладнання саме для цих тепловозів і їх подальше обслуговування», — заявив він.

За його словами, українське обладнання та запчастини будуть використовуватися не тільки на тих тепловозах, які будуть «поставлені і проведені тут».

«Вони стануть частиною світового ланцюга доданої вартості самої компанії GE. Тобто якщо їх вже буде сертифіковано відповідно до стандартів американської корпорації, то її мережа в усьому світі зможе замовляти запчастини від України», — розповів Білак.

Він також додав, що в цих інвестиціях зацікавлені Крюківський вагонобудівний і Дарницький вагоноремонтний заводи.

Нагадаємо, 23 лютого Укрзалізниця та американська корпорація General Electric підписали мільярдний контракт. Рамкова угода передбачає модернізацію локомотивів та будівництво нових. Однією з умов угоди є локалізація виробництва локомотивів в Україні: на першому етапі — 10%, пізніше — 40%. 

Наприкінці 2018 року та впродовж першого кварталу 2019 року планується постачання 30 вантажних дизельних локомотивів GE TE33AC з рівнем локалізації 10 %. Їх виробництво стартує на початку 2018 року в США, і перші поставки заплановані вже цієї осені. Загалом за 15 років УЗ планує закупити до 225 нових тепловозів та модернізувати до 75 існуючих.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ