Іран вночі 14 квітня атакував Ізраїль понад 200 дронами та ракетами. Це перша в історії пряма атака Ізраїлю з іранської території, попри те, що ворожнеча двох держав триває з часів ісламської революції в Ірані 1979 року.

Про це повідмляє ВВС.

Сирену повітряної тривоги в Ізраїлі увімкнули приблизно о 1:45 за київським часом, після цього в деяких містах почали лунати вибухи, працювала ППО.

О 3:00 речник ізраїльської армії контр-адмірал Даніель Хагарі у телевізійній заяві повідомив, що Іран запустив проти Ізраїлю «масовий рій» із понад 200 бойових дронів, крилатих і балістичних ракет. За його словами, Ізраїль та його союзники в регіоні перехопили «переважну більшість» ракет і безпілотників, десятки яких збили за межами території Ізраїлю.

Хагарі повідомив, що внаслідок іранської атаки постраждала 10-річна дівчина і незначних пошкоджень зазнав один військовий об'єкт на півдні країни.

Напад стався після кількох днів очікування іранського удару у відповідь на удар по консульству Ірану в Дамаску 1 квітня. Тоді загинув бригадний генерал іранського Корпусу вартових ісламської революції Мохамад Реза Захеді та ще кілька іранських офіцерів. Іран звинуватив в цьому Ізраїль, проте ізраїльська влада не спростувала і не заперечила причетність.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що оборонні системи країни розгорнуті, а збройні сили Ізраїлю готові до відповіді.

«Я встановив чіткий принцип - хто нам зробить боляче, тому ми зробимо боляче. Ми захистимо себе від будь-якої загрози і будемо робити це холоднокровно і рішуче», - сказав він.

Іранське офіційне інформагентство IRNA з посиланням на заяву Корпусу вартових ісламської революції повідомило про запуск десятків ракет і дронів «по конкретних ізраїльських цілях». У заяві підтверджується, що атака, зокрема, є відповіддю на загибель іранських офіцерів в консульстві Ірану в Дамаску.

Рада Безпеки ООН має намір провести сьогодні, 14 квітня, засідання через ракетний удар Ірану по Ізраїлю.

ІА "Вголос": НОВИНИ