Про це повідомляє «ТАСС».

До складу Євразійського економічного союзу входять Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан та Росія. Статус держави-спостерігача має Молдова.

«Наразі в угоді зазначений початковий перелік товарів, за якими ввізні мита у взаємній торгівлі будуть знижені або усунуті після вступу в силу угоди. Охоплення угоди – 50% обсягу взаємної торгівлі», – заявив голова колегії Євразійської економічної комісії Тигран Саргсян під час Астанинського економічного форуму 17 травня.

Він також зазначив, що обсяг торгівлі між країнами-членами ЄАЕС та Іраном у 2017 році становив 2,7 мільярда доларів. За його словами, одразу після набуття чинності угоди сторони зможуть економити на сплаті мит.

«Щодо промислових товарів середній рівень ставок ввізних мит Ірану знизиться на 7 процентних пунктів, а для країн союзу – на 3,5 пункти, щодо сільськогосподарських товарів для Ірану вони знизяться на 19 пунктів, для ЄАЕС – [на] 5 пунктів», – підкреслив Саргсян.

Наразі тимчасова угода розрахована на три роки, за цей час сторони мусять узгодити всі ключові питання підписання повноцінного створення ЗВТ.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ