На фоні зростання загальної напруги через нарощування російських військ на кордоні з Україною Іспанія спрямувала військові кораблі для приєднання до військово-морських сил НАТО у Середземному та Чорному морях.

Про це заявила міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес, повідомило 20 січня Reuters.

Вона розповіла, що два військові кораблі приєднаються до місій НАТО в Чорному і Середземному морі.

Вона також зазначила, що будь-яка країна сама має обирати, вступати до НАТО чи ні.

«Росія не може говорити будь-якій країні, що робити, тому НАТО захищатиме і відстоюватиме суверенітет будь-якої країни, яка може або хоче вступити до НАТО», – заявила Роблес.

За її словами, тральник уже перебуває в дорозі, а фрегат відпливе протягом трьох-чотирьох днів. Міністерка повідомила, що уряд Іспанії також розглядає можливість відправлення винищувачів до Болгарії.

Роблес додала, що Іспанія віддає перевагу «виключно дипломатичній реакції» на врегулювання конфлікту.

Внесок Іспанії у військове розгортання НАТО у Східній Європі було зроблено після того, як міністр закордонних справ Хосе Мануель Альбарес та держсекретар США Ентоні Блінкен обговорили скоординовану відповідь на загрозу Україні з боку Росії на зустрічі у вівторок, 18 січня, у Вашингтоні.

Нагадаємо, у зв’язку із зосередженням військ РФ біля українського кордону в Чехії готові допомогти Україні військовим обладнанням.

Після Чехії глава уряду Нідерландів заявив, що вони відкриті до поставок оборонної зброї в Україну на тлі загрози вторгнення Росії, проте для цього потрібний запит НАТО.

ІА "Вголос": НОВИНИ