Про це пише Європейська правда із посиланням на AFP.

Мадрид вважає референдум незаконним – контроль над фінансами обмежує автономію регіону та ставить під сумнів виплату заробітної плати тисячам державних службовців.

«Це повна безвідповідальність, вони ведуть нас до адміністративного колапсу», – сказав віце-президент Каталонії Оріольд Хункерас, додавши, що подібний крок є «безпрецедентним».

Регіони Іспанії сплачують податки центральному уряду, після чого вони отримують квоти на охорону здоров'я, освіту та державну інфраструктуру. Каталонія з населенням 7,5 мільйонів людей отримує приблизно 1,5 мільярда євро на місяць з Мадрида на покриття основних послуг.

«Це означає, що відтепер (каталонські лідери) більше не мають своїх грошей», – сказала прес-секретар міністерства бюджету Іспанії.

Вони не матимуть права на будь-які «додаткові витрати», крім тих, що вже передбачені, додала вона.

Хункерас, у свою чергу, заявив, що заморожування рахунків є замаскованим способом припинення автономії Каталонії, а подібні рішення можна приймати лише після дебатів та голосування в сенаті, верхній палаті парламенту Іспанії. Мадриду тепер необхідно оплатити роботу приблизно 170 000 працівників каталонського регіонального уряду, а це буде непростим завданням.

Центральній владі Іспанії потрібна детальна інформація, така як інформація про банківський рахунок або кількість днів у відпустці, щоб вони могли розрахувати суму для сплати кожному працівнику.

Як писав «Вголос», 12 вересня у Барселоні (Іспанія) кілька сотень тисяч каталонців вийшли на демонстрацію в знак підтримки референдуму про незалежність від Іспанії.

У Барселоні також сталась сутичка поліції та прихильників незалежності.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ