Про це передає El Pais.

У документі, де перераховані кіберзагрози, виявлені протягом 2017 року, йдеться про втручання Москви, хоча і без конкретних даних.

«Здається доведеним наявність активістів, підтримуваних російськими інститутами, у медійному висвітленні конфлікту унаслідок ситуації, що виникла в Каталонії протягом 2017 року через ухилення від конституційної законності певних каталонських автономних установ», - йдеться у доповіді центру «Про кіберзагрози і тенденції».

Іспанська влада до цього заявляла, що інформація, спрямована на підтримку незалежності Каталонії в розпал кризи, поширювалася в соцмережах з серверів, розташованих на території Росії і Венесуели. При цьому прямих звинувачень на адресу держав не було.

«Державні гравці зосереджені на цифровому впливі на демократичні процеси з метою отримання геополітичних переваг. Публікація інформації або інтоксикація засобів інформації або соціальних мереж масово і цілеспрямовано використовувалися представниками державних структур з метою дестабілізувати інші держави і поляризувати цивільне населення», - підкреслюється в документі розвідки.

ІА "Вголос": НОВИНИ