Таку думку у коментарі «Вголосу» висловив політичний аналітик Ярослав Макітра.

Він зазначив, що керівник Нацполіції Хатія Деканоїдзе часто говорить, що Україна є демократичною європейською державою, однак, коли на її очах принципи такої держави порушувати, вона проігнорувала цей факт.

«Одна справа говорити про європейські цінності і толерантність, а інша справа – втілювати принципи взаємоповаги. Таке викривлення понять притаманне не тільки Україні, але й усій Європі: є люди, яким дозволено виступати за щось, а є ті, яким не можна протестувати, бо тоді їх назвуть не толерантними», – сказав аналітик. 

Він додав, що важко зрозуміти мотиви поліцейських, які скрутили активіста тільки за те, що він висловив свою думку, а саме сказав керівникові Національної поліції, яка спілкувалась із представниками нацменшин: «Навіщо ви їх слухаєте? Невже ви не бачите, що нашу землю оскверняють?».

«Важко зрозуміти мотиви поліцейських діяти саме так. Очевидно, поліція, зокрема Деканоїдзе, хоче продемонструвати, що з нею не апелюють. Певна логіка у цьому є, бо у Америці, до прикладу, навряд чи можна дозволити собі дискутувати із поліцейським. У Америці людину затримують, а те, що поліцейські не праві, можна довести через суд. В Україні ж немає судової системи, немає органів, які належно захищають права людей, тож згадана реакція поліцейських на просту дискусію – абсолютно неадекватна і не відповідає ситуації: не було загроз ні Деканоїдзе, ні іншим людям», – пояснив Ярослав Макітра.

«Думаю, що у цій ситуації спрацював і совкова риса наших людей – вислужитись перед начальством. Хтось хотів показати, що він не дозволить, щоб його шефові перечили. Однак в результаті цей випадок вкотре показав, що в Україні є рівні, а є рівніші. Комусь можна говорити про все, а інші люди, які вважають певну позицію помилковою, обвішуються масою ярликів і підпадають під застосування сили», – додав він.

Водночас політолог Юрій Романенко вважає, що глава Нацполіції Хатія Деканоїдзе мовою сили пояснила, наскільки важливо захищати геїв в Україні.

«І поки в цій країні в кожній тупоголові голові не буде вбито, що інша людина недоторканна, що вона має право жити так, як хоче, висловлювати себе так, як хоче і в дозволених рамках законом, то ось до того моменту, ви будете жити в злиднях, проклинаючи один одного за погане, нещасне життя. Проклинаючи інших, але не самих себе, оскільки у вашому поганому житті, винні хто завгодно, але не ви самі. Ось коли ви зрозумієте це, коли ви усвідомите свої права, як починає усвідомлювати ЛГБТ, то тоді ви (ми) побачимо світло в кінці тунелю», – написав політолог.

Як писав «Вголос», у неділю геї у Києві провели марш під охороною тисяч правоохоронців.

ІА "Вголос": НОВИНИ