[media=135696,135697] 

Про це сьогодні, 10 липня, під час круглого столу на тему: «Волинь-43» як складова антиукраїнської пропаганди у Польщі» розповів дослідник польсько-української історії першої половини ХХ ст. Роман Грицьків, передає кореспондент «Вголосу».

Зазначимо, Президент Польщі Анджей Дуда, перебуваючи у Волинській області 8 липня, заявив, що події на Волині 1942-44 років були не війною між Польщею та Україною, а етнічною чисткою.

За словами Романа Грицьківа, цей візит президента Польщі дуже загострив українсько-польські відносини. Бо озвучені ним на Волині заяви свідчать лише про те, що поляки не збираються змінювати свою позицію. Більше того, намагаються таким агресивним способом вплинути на українську сторону, змусити поступитися.

«Маємо дуже складні і небезпечні тенденції, які необхідно адекватно вирішувати. А з боку української влади  немає адекватної реакції. Українська сторона намагається промовчати та зберегти гарне обличчя, зайнявши нейтральну позицію, та перечекати кризу і загострення стосунків», - зазначив історик.

Та додав: «Ми повинні показати на основі джерел та конкретних фактів те, що польська сторона перекривлює історію. З іншого боку, на міжнародному рівні наголошувати постійно, що те, за що боролися українські повстанці, це в жодному разі не фашизм, нацизм і будь-які інші прояви тоталітаризму, а національно-визвольний рух, на який кожна нація має право, аби відстоювати свою незалежність та державність».

Більше про проблему читайте також тут: «Пацифікація, «Вісла», антисемітські погроми…Не полякам говорити про геноцид».

ІА "Вголос": НОВИНИ