Як повідомляють на сайті організації, діючий голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Італії Анжеліно Альфано 11 січня представить пріоритети італійського головування в організації на засіданні Постійної ради у Відні.

Однак уже зараз відомо, що Італія продовжить зусилля на імплементацію Мінських угод. «Криза в Україні і навколо неї поставила під сумнів самі принципи, на яких ОБСЄ заснована. Італія продовжить підтримувати зусилля ОБСЄ з метою мирного врегулювання конфлікту і наполегливо закликає сторони повністю виконати Мінські угоди», – заявив голова МЗС Італії.

Крім того, буде продовжено «женевський формат» переговорів щодо Грузії, переговори у форматі «5+2» щодо Придністров'я і роботу Мінської групи щодо Нагірного Карабаху.

Альфано підкреслив, що ключовим пріоритетом Італії на час головування в ОБСЄ у 2018 році стане «зміцнення багатовекторного підходу як інструменту, який відновить «дух Гельсінкі» і подальше зміцнення миру, безпеки, стабільності і співпраці».

1 серпня 1975 року у столиці Фінляндії Гельсінкі голови 35 держав (країн НАТО, країн – учасниць Варшавського договору, нейтральних і позаблокових держав) підписали гельсінкський Заключний акт, зобов'язавшись вести взаємовигідний діалог. Вони керувалися прагненням подолати розкол між Сходом і Заходом, просунутися від простої «розрядки» до сьогодення «зближення». Підписання Гельсінського заключного акта не поклало кінець холодній війні, але ознаменувало, завдяки духу відкритості та співпраці, революційний поворот до її закінчення.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ