Про це пише «Дзеркало тижня».

«Італійсько-словацька пропозиція заслуговує на увагу хоча б тому, що пропонований формат співпраці операторів газотранспортних систем не вимагає ні приватизації, ні зміни форми власності газотранспортної системи і підземних сховищ газу України», - пише видання.

Згода української сторони на такий варіант дозволить продовжити транспортування російського газу через вітчизняну ГТС і після закінчення десятирічного транзитного контракту, укладеного в січні 2009 року.

За інформацією джерел видання, спільно розроблений варіант транзиту газу через ГТС України, Словаччини та Австрії до входу в ГТС Італії запропонований на розгляд президенту і уряду України.

Італія - ​​найбільший імпортер російського трубопровідного газу, що поставляється в основному через ГТС України і Словаччини.

«Більш того, названа італійська компанія не так давно викупила 49% акцій австрійського оператора ГТС. Таким чином, трубопровідний маршрут доставки російського газу через Україну, Словаччину та Австрію для Snam і трейдерів ринку Італії є поки максимально економічно виправданим і вигідним», - йдеться в матеріалі.

ІА "Вголос": НОВИНИ