Івано-Франківська область стала єдиною областю в Україні, що цілком позбулася радянських топонімів. Про це повідомив Івано-Франківський вчений Анатолій Міцкан.

Зокрема, за його словами, тільки одна область в Україні позбавлена російських (мається на увазі не тільки комуністичних, але й імперсько-царських) топонімів – Івано-Франківська. Учений при цьому з неприємністю відзначає, що лише Івано-Франківська, Хмельницька, Тернопільська, Закарпатська, Вінницька і Чернівецька області позбулися від комуністичних топонімів (назв населених пунктів).

У той же час Міцкан вважає, що ця інформація може виявитися не коректною, якщо, крім міст і містечок, узяти до уваги селища, села, хутори. За його словами, не дивно, що абсолютним "комуністичним чемпіоном" по кількості імперських топонімів є Крим (11 міст). За ним йде Харків – 7 міст, Одеська і Житомирська області – по 6 міст, Донецька – 5 і так далі. Навіть Львівська область представлена "червоною плямою".

Він стверджує, якщо проаналізувати "комуністичні атавізми" у назвах українських міст і містечок, те абсолютним лідером є "червоний комуністичний колір" (17 міст, тільки 7 з яких – "червоний", 10 – "красный").

Його також дивують залишені "імена катів" у власних назвах міст України.
Прикарпатського науковця цікавить, чи вистачить політичної волі нашому керівнику забрати " назви-приблуди" з карти України. Він вважає, що це був би ще один крок до твердження дійсної незалежності держави.

Обозреватель з посиланням на УНІАН


ІА "Вголос": НОВИНИ