Заяви представника «Газпрому» Сергія Купріянова про крадіжки Україною газу були голослівними. Про це заявив голова НАК «Нафтогаз Україна» Олексій Івченко.


«Це були абсолютно тенденційні заяви, голі заяви, голі слова. Не підтверджені жодним документом», - відзначив він.


За його словами, існує документальне свідчення того, що Україна не відібрала жодного кубометра російського газу. Як стверджує Івченко, це - радіограма, направлена самим «Газпромом».


Івченко розповів, що в документі мовиться, що «1 січня російський «Газпром» недопоставив 122 млн. кубометрів газу в Україну для транзиту його до Європи». «Тому російський «Газпром» зобов'язаний компенсувати ті об'єми, які він недопоставив. І таким чином, - цей документ, який є єдиним документом у цій справі, говорить про те, що Україна жодного кубометра не крала і не відбирала», - підкреслив Івченко в ефірі «5 каналу» в середу ввечері, передає «Інтерфакс-Україна».


Івченко також заявив про можливість подання до суду на прес-секретаря «Газпрому» Купріянова, який дозволив собі некоректні висловлювання на адресу України.


«Нашим прес-секретарем йде листування, і не виключено перейде і до судових органів, до прес-секретаря («Газпрому») Купріянова, де прес-секретар з прес-секретарем не виключено, що й судитимуться», - відзначив Івченко.


Глава НАК «Нафтогаз України» підкреслив, що звинувачення представника «Газпрому» української сторони в крадіжці російського газу були безпідставними. «Що стосується звинувачень, вони були некоректними і не мали жодних підстав», - відзначив він.


3 січня офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов заявив, що Україна з 2 по 3 січня несанкціоновано відібрала 118,7 млн. кубометрів російського експортного газу.


«Зараз підведені оперативні дані за другу добу. За наступну добу з 10.00 2-го січня по 10.00 3-го січня Україна вже відібрала 118,7 млн. кубометрів російського газу», - сказав Купріянов. Він відзначив, що, за уточненими даними, з 1 по 2 січня Україна вкрала 104,8 млн. кубометрів російського експортного газу.


«Україна продовжує красти газ. Дані, які у нас були наведені вчора, були оперативними, попередніми. Баланс, який був закритий за підсумками першої доби, дещо уточнився. Точна цифра - 104 мільйони 800 тисяч кубометрів газу вкрадено з 10 ранку 1 січня до 10 ранку 2 січня», - сказав Купріянов.

«ForUm»

ІА "Вголос": НОВИНИ