«У Великобританії, Швейцарії, на Кіпрі і подібних офшорних центрах зосереджено стільки фінансових багатств, якими володіють багаті росіяни за кордоном, що вони рівні капіталу всього населення Росії», - вказано у доповіді, яку цитує Радіо Свобода.

Дослідники наголошують, що концентрацію доходів 1% росіян можна порівнювати з аналогічними рівнями в Сполучених Штатах і значно вище Франції. Кажуть, що нерівність доходів в Росії помітно відрізняється від інших колишніх комуністичних країн, а також таких країн, як Китай, - що є наслідком переходу Росії до ринкової економіки після розпаду СРСР в 1991 році.

Після бурхливих 1990-х років, в тому числі краху російського рубля в 1998 році, економіка країни стабілізувалася на початку 2000-х років, а потім прискорилася в основному за рахунок високих світових цін на нафту.

Однак після світової рецесії в 2008 році в економіці Росії спостерігалося більш скромне зростання через низькі ціни на нафту, а також західні економічні санкції, запроваджені після анексії Росією Криму в 2014 році.

ВВП РФ в цьому році перебуває на мізерному рівні 0,5% і, згідно з прогнозами, виросте на 1,4 відсотка в 2017 і 2018 роках. Офіційна інфляція становить близько 4,4%.

«По суті, крайня нерівність видається прийнятною в Росії, поки мільярдери і олігархи залишаються лояльними до російської влади і сприймають національні інтереси», - йдеться в документі.

«Чи буде ця крихка рівновага зберігатися в найближчі роки і десятиліття ще належить побачити», - резюмує бюро.

Автори доповіді, складаючи документ, використовували національні звіти, огляди, рейтинги багатства і податкові дані, включаючи недавно опубліковані податкові дані про платників податків з високим доходом.

ІА "Вголос": НОВИНИ