На місці розкопок між магістраллю і населеним ізраїльськими арабами містечком Джальджуліей знайшли сотні крем'яних сокир та інших предметів побуту, пише ВВС Україна.

За словами експертів, в той час в цьому місці протікала невелика річка, тут була пишна рослинність і водилося безліч тварин, що створювало ідеальні умови для життя доісторичних людей.

Ран Баракаі, голова кафедри археології Тель-Авівського університету, зазначає, що стоянка на диво добре збереглася.

«Для людей в ті часи це було свого роду раєм, і вони сюди постійно поверталися», - говорить він.

«Річка приносила сюди кремнієві камені з сусідніх пагорбів, так що вони могли робити ножі та сокири прямо тут, на місці. Річка також привертала диких тварин, і на них ми можна було тут же полювати, а потім їх їсти. Тут було все, що потрібно доісторичній людині», - говорить він.

Стоянку знайшли на глибині приблизно в п'ять метрів під сучасною поверхнею, і, судячи зі знайдених предметів, нею користувалися предки сучасної людини - Homo erectus.

Управління старовини Ізраїлю, чиї фахівці також брали участь в розкопках, заявляє, що знайдені предмети проливають світло на життя наших предків.

«Це приголомшливе відкриття через те, що всі предмети в дуже доброму стані, і це допомагає нам краще зрозуміти матеріальну культуру тієї епохи», - говорить голова відділу розкопок управління Мааян Шемер.

«Немає жодних сумнівів у тому, що дослідники, які будуть ретельно вивчати ці предмети, допоможуть нам краще зрозуміти життя і звичаї людей в цей період», - додає вона.

Археологи почали розкопки на цьому місці в 2017 році, після того, як було оголошено, що ця ділянка виділяється під забудову.

Людина прямоходяча (Homo erectus) - найдавніший викопний вид людей, які вміли ходити на двох ногах. Вони вважаються безпосередніми предками сучасної людини.

Вони були більшими і сильнішими за сучасних людей, але їхній мозок був менш розвинений.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ